Ko su i šta su…nastavak

Prosek godina, protivnika i protivnica, Novaka, Jelene i Bojane je preko 30.godina. Nešto mlađi u proseku je “ostatak”, ali ne previše i daleko od toga da ne zna, šta se može očekivati od protivnika. Ipak, nema onih protiv kojih se može upisati sigurna i laka pobeda unapred.

Najgore prošao?

Kada su teniseri u pitanju, svakako jeste. Janko je posle Kverija u Parizu, na Vimbldonu dobio još jednu potencijalnu minu…čak se ne bi moglo reći ni iznenađenja, jer Nalbandijan je još uvek veliko ime svetskog tenisa. Tehnika, inteligencija, talenat…sve je na strani ovog majstora, osim možda upornosti i želje za radom i treniranjem.

Zato možda i česte oscilacije kada su rezultati i plasman Nalbandijana u njegovj karijeri, u pitanju. Iako je iz zemlje odakle uglavnom dolaze majstori šljake, David je svoj najveći uspeh, kada su GS turniri u pitanju, ostvario na Vimbldonu i travi 2002. u vreme kada to niko sigurnio nije očekivao od njega.  Igrao je finale, ali ga je izgubio od Hjuita. I od tada se može pohvaliti još jednim četvrtfinalom 2005. a sve ostalo su najčešće 3. kola.

Nalbandijan je uz to finale igrao još 4. polufinala na ostalim GS turnirima ali poslednje na Roland Garosu 2006. godine, kada i beleži svoj najbolji plasman na ATP listi, 3. mesto. Od tada David ili ne igra ili nije uspešan na najvećim turnirima, što u mnogome može zahvaliti čestim povredama. Kada je zdrav, oran i utreniran, David može nauditi svakome, što su najviše osetila najbolja trojica, krajem 2008. godine. Ipak, sada je David tridesetogodišnjak, koji ume da bljesne, kao recimo u Kvinsu pre dve nedelje, kada je zbog slabih živaca i gluposti olako pepustio titulu Čiliću.

Gren slem je ipak nešto drugo a Janko je pokazao da je sve čvršći i jači kada su važni mečevi u pitanju. Protiv Nalbandijana ima 1-2, a ove godine je izgubio prvi meč u Indijan Velsu u tri seta, da bi mu vratio ubdljivom pobedom u Majamiju. Treba reći da je njihov prvi meč, ujedno bio i najinteresantniji. Janko je u Melbornu 2007. imao 2-0, ali je tada bio daleko od fizičke spreme koju ima sada, pa je zbog vrućine, koja je zaista bila nesnosna na početku AO te godine, predao meč na početku petog seta.

Viktorov protivnik po meri

Kada se sve sabere, jeste, mada je moglo i lakše. Ima 4-1 protiv Marsela Granoljersa, a kada se pogleda u kakvoj je formi srpski teniser ove godine, onda ta činjenica ima sigurno veliki značaj. Granoljers, baš kao i Viktor nije briljirao ove godine ali je uspeo da odigra odlična dva turnira, Rim i Roland Garos na kojima je stigao do osmine finala, pa se zbog toga nedavno našao na svojoj najboljoj ATP poziciji, 22. mestu. Na svim ostalim trunirima je stizao najviše do drugogo kola, ne računajući čelindžer u Tunisu gde je ispao u polufinalu.

Vimbldon je daleko od uspešnog, kada je Granoljers u pitanju, jer je u pet učešća, samo dva puta stizao do drugogo kola. Dakle, bez obzira na rang listu, ako ga samo servis posluži, Viktor bi mogao do drugogo kola bez većih problema, ali se sa njim nikada ne zna.

 

Opasna Pironkova

Cvetana Pironkova je samo dva puta u svojoj karijeri, a ima 25 godina, uspela da prođe drugo kolo jednog GS turnira. Oba puta je ti bio Vimbldon i to poslednja dva, kada je stizala do polifinala i četvrtfinala. Pironkova jeste važila jedno vreme za ozbiljan talenat, ali ipak nije uspela da uđe u Top 30, već se negde ispred tog mesta nalazi skoro dve godine.

Zanimljivo je da je bugarska teniserka jedna od retkih koja ima pozitivan skor protiv Venus Vilijams, 3-1 i da je dve od te tri pobed ostvarila na travi, na poslednja dva Vimbldona identičnim rezultatom, 6-2 6-3.  I treću pobedu je ostvarila na GS i to na betonu, da bi jedini poraz bio na šljaci.

Dakle, Vesna Dolonc će pred sobom imati jednu veliku enigmu. Vesni je očigledno legla vimbldonska trava ove godine, ubedljivo je prošla kvalifikacije, pa je to možda i najveća njena prednost, pred meč sa teniserkom protiv koje nikada niej igrala.

Neobična Sančez

Dugo niko nije obrćao pažnju na još jednu špansku teniserku sa više imena(ili prezimena) u svom nazivu. A onda se dogodio Rim, 2010. godine, jedini meč između Ane i Martinez Sančez, gde je španska teniserka napravila veliko iznenađenje, ispostaviće se meč kasnije, ne i najveće, jer je u finalu bila bolja od tada furiozne Jelene Janković.

Od tada svi znaju za Sančez, sa nezgodnim stilom, puno slajseva, voleja i dobrim servisom. Sančez nije imala previše uspeha na GS turnirima, ali je svoje rezultate pravilno rasporedila na sva četiri, na svakom je stigla do trećeg kola. Na poslednje Vimbldonu, je taskođe ostvarila dve pobede i to jednu protiv Jelene Janković u prvom kolu pa joj je ukupan skor protiv dve najveće srpske tenisrke u ovom trenutku 4-1.

Sančez polako ulazi u tridesete, ali ume tu i tamo da bljesne. U Parizu je stigla do trećeg kola, pobedivši Lusi Safarovu u drugom kolu, što poziva na oprez kada je Ana u pitanju. Mada, ako je sve u redu sa povredom, ne bi trebalo da bude većih problema.