Ko je najviše napredovao?

Ovih dana Janko Tipsarević je proglašen za igrača koji je najviše napredovao u ovoj godini, bar po mišljenju jednog uglednog novinara. To je verovatno nesporna činjenica ali je konkurencija bila itekako jaka.

Ako je Jankov skok po značaju najveći, onda je skok Huana Martina Del Potra po broju preskočenih mesta na ATP listi, najubedljiviji. Huan je zbog povrede pao na čak 258. mesto krajem prošle godine, ali su ga novi problemi sa zdravljem, sprečili da stigne dalje od 11. mesta na kraju ove godine. Isti razlog pada na rang listi je bio i za Dmitrija Tursunova, koji je uspeo da sa 197. mesta dođe na 40. kao i Džejms Blejk, od 135. do 59.

Sa druge strane imamo petoricu mladih ili relativno mladih(kada su teniski standardi u pitanju) koju predvodi najmlađi i koji je najviše napredovao, Bernard Tomić. Mladi 19-ogodišnji Australijanac je od 208. mesta stigao do 48. delom zahvaljujući i četvrtfinalu Vimbldona gde je poražen od Novaka Đokovića.

  Tu su još i večiti talenat Donald Jang(22) 127 – 39. zatim Miloš Raonić (20) 156 – 31. koji je početkom godine pretio da meteorski uđe u Top 10, ali ga je povreda sprečila u tome. Sledi Kei Nišikori(21) 98-25. koji je eksplodirao krajem sezone i konačno počeo da ostvaruje snove Japanaca i da opravdava novac uložen u njega i na kraju Aleksandr Dolgopolov (23) koji je polako ali sigurno ušao u Top 20, tačnije na 15. mesto mada je sezonu počeo kao 48.

Na kraju treba pomenuti Aleksa Bogomolova (28) koji je baš kao i Janko, u malo poznijim teniskim godinama napravio daleko najbolji plasman, od 166. do 34. mesta. Ostaje da se vidi da li će ovi teniseri uspeti bar da zadrže ovakav plasman i ko će od njih uspeti da nastavi da napreduje.