Kina i Poljska ubedljive

Dok se čeka sutrašnji žreb za dve najbolje svetske grupe Fed kupa, na terenima širom sveta se već igraju mečevi ostalih grupa po zonama, Evro-afričke, Američke i Azijsko-okeanijske grupe.

Sistem takmičenja je drugačiji, pa u okviru svake grupe postoje podgrupe, a na kraju će se 4 reprezentacije plasirati u plejof za ulazak u drugu svetsku grupu. Protivnice će im biti, naravno, poražene u prvom kolu druge najbolje grupe Fed kupa.

Iz Evro-afričke grupe će ići dve reprezentacije a iz ostale dve po jedna. Iako je to praktično treća liga ovog takmičenja, imena teniserki koje učestvuju na ovim turnirima, nikako nisu za potcenjivanje. Agnješka Radvanska, Li Na, Šuai Peng, Simona Halep i ostale dovoljno govore koliko je ovo takmičenje, u većoj meri timski sport.

U Evro-afričkoj zoni postoje četiri podgrupe, a pobednice iz grupe A i C, kao i B i D igraće međusobno za plasman u plej of. U grupi A Austrija i Bugarska će u međusobnom meču, odlučiti ko će na megdan protiv pobednice grupe C, gde su teniserke odigrale po jedan meč i gde svaka od reprezentacija, Britanija, Izrael, Holandija i Portugal, imaju šanse da budu prve. Prve dve veće, jer su ostvarile pobede u prvim mečevima.

U grupi B, Švedska i Mađarska imaju po jednu pobedu i realno su daleko ispred Bosne i Grčke. Takođe, Poljakinje sa sestrama Radvanska i Rumunke sa Halep i Begu su daleko ispre Hrvatske i Luksemburga, pa će pobednice međusobnog meča, igrati protiv pobednica grupe B. Uostalom, obe reprezentacije su zabeležile po dve pobede.

U grupi A, Američke grupe, za odlučujući meč za plasman, će se boriti najverovatnije Argentina i Kanada, dok je u drugoj grupi najneizvesnija situacija. Svih pet reprezentacija imaju šanse za dalji plasman, Bolivija, Kolumbija, Brazil, Paragvaj i Venecuela.

U Azijskoj grupi, prvi finalista je već izvestan. To je repezentacija Kine, koja igra u najjačem sastavu i već ima jednu ubedljivu pobedu. Sa druge strane Kazahstan i Tajland su ostvarile po dve pobede i u međusobnom meču će odlučiti ko će protiv, Li, Peng, Ženg i Žang.