Kanada Open počinje danas

Otvoreno prvenstvo Kanade u tenisu počinje danas mečevima 1. kola glavnog žreba. Za vikend su odigrane kvalifikacije i svi igrači su dobili svoje protivnike. 

Turnir se igra od 1881. godine kod muškaraca, dok je kod dama na programu od 1892. godine. Igra se na tvrdoj podlozi, a trenutno je kod muškaraca deo Masters turnira, dok je kod dama u kategoriji Premier 5.

Od 2011. godine istovremeno se igra i muški i ženski turnir, ali u različitim gradovima. Toronto i Montreal smenjuju se u domaćinstvu, a ove godine Toronto će ugostiti muškarce, dok će dame igrati u Montrealu.

Prvi pobednik bio je Isidor Helman, a najviše trijumfa ( 6 ) ima Ivan Lendl. Titulu neće braniti Rafael Nadal zbog povrede zadobijene na treningu. Tri puta je šampion bio Novak Đoković, 2007. 2011. i 2012. godine (dva puta u Montrealu, jednom u Torontu). U dublu, Nenad Zimonjić je dvostruki pobednik, sa Nestorom 2008. godine i sa Ljodrom 2011. godine.

Kod dama prvo izdanje turnira pripalo je Mod Delano Ozborn, dok najviše trijumfa ima Loa Moje Bikl, čak 10! Titulu brani Serena Vilijams. Naše igračice mogu se pohvaliti titulom i finalom. Svoju prvu veliku titulu 2006. godine u Montrealu osvojila je Ana Ivanović, a Jelena Janković je izgubila finale 2007. godine. Titulu u dublu osvojile su prošle godine neočekivano Jelena Janković i Katarina Srebotnik.

Ove sezone predstavnici naše zemlje su Novak Đoković, Ana Ivanović, Jelena Janković i Bojana Jovanovski u singlu, odnosno Nenad Zimonjić ( sa Nestorom ), Novak Đoković ( sa Vavrinkom ) i Jelena Janković ( sa Koukalovom ) u dublu.

Žreb za muški singl pogledajte OVDE, za ženski singl OVDE, za muški dubl OVDE, a za ženski dubl OVDE.