Kakva je budućnost srpskog muškog tenisa?

 Nevera i jad

Ovo pitanje niko nije ni pomišljao da postavi pre oko godinu dana.  Imali smo na početku 2013. godine tri sigurna predstavnika na svim gren slemovima i Mastersima, imali smo dva top ten igrača u singlu (Tipsarević i Đoković), ali za kratak vremenski period desilo se puno loših stvari po srpski tenis. Janko je zadobio hroničnu povredu pete i “vukao” je tokom cele prošle godine, dok na kraju nije rekao da mora da se oporavi i zbog toga je propustio finale DK i dosadašnji deo ove godine.Viktor_Troicki_Wimbledon_II_kolo Dvadeset petog jula prošle godine pojavila se udarna i zastrašujuća vest. Viktor Troicki je suspendovan na osamnaest meseci. Dočekali smo  suđenje u Lozani u nadi da će srpski teniser zaigrati već u finalu DK, ali konačna presuda je bila nemilosrdna – godina dana zabrane igranja tenisa na profesionalnim turnirima. Tada je u srpskom tenisu nastao sveopšti haos, a najčešće pitanje je bilo – ko će nas uopšte predstavljati u DK. Mnogi nikad nisu čuli za “nekog” Lajovića, niti Krajinovića. Ali kako stara izreka kaže “ko zna zašto je svo ovo dobro”. Na Ozi openu smo dobili odgovor na pitanje.

Izlazak ne veliku scenu(analiza)

Posle svega što se desilo ovo pitanje (naslov) se samo nametalo. Sada je već malo lakše proći kroz analizu jer imamo dosta više materijala. Za analizu nećemo uzimati rezultate juniora jer imamo mali milion primera gde junior nije ispunio očekivanja posle velikih rezultata u juniorskoj karijeri. U analizi ćemo se više osvrtati na mlade profesionalne tenisere.

lajovic1202Dušan Lajović

Istorija

Kada kažemo  mlade tenisere, imamo u vidu  one koji imaju oko 20 godina, najviše 22 , a Lajović je jedini izuzetak u tome. Ipak Dušan nije toliko star da možemo reći da je kasno za njega da pravi neke velike rezultate. U odnosu kakav je današnji tenis on spada u mlađu kategoriju. Do prošle godine bio je manje-više neprimetan. Igrao je fjučerse a kasnije je počeo da igra i čelendžere. Prvi put se u prvih dvesta našao  posle sjajne 2011. u kojoj je bio odličan na fjučersima. Prošla godina je takođe bila odlična za njega. Te godine desilo mu se puno lepih stvari:  osvojio je svoju najvredniju titulu u Italiju i  približio se na samo 20-ak mesta od prvih sto i možda za njega najvažnija stvar, igrao je u finalu DK. Tada je morao da ponese ogroman pritisak na svojim leđima, a za taj pritisak nije bio spreman. Ipak to mu je donelo puno iskustva koje je iskoristio na pravi način. Po prvi put našao se na jednom gren slemu u Australiji, a uspeo je da dobije i svoj prvi GS meč. To ga je praktično dovelo do prvih sto, a onda su krenuli samo dobri rezultati, a najbolji od svih je sigurno RG. Na Rolan Garosu je stigao do osmine finala i igrao protiv najboljeg tenisera sveta i što je za njega sigurno najvažnije nije se obrukao već pokazao svetu da je tenis dobio jednog odličnog igrača.

Stil igre

Dušan igra jedan čvrst  tenis sa osnovne linije. Ima kvalitetan jednoručni bekhend koji mu je doskora bio glavno oružje, a u skorije vreme je poradio i na forhendu koji je još opasniji od bekhenda. Prvi servis nije loš ali zato drugi mora dosta da se popravi. Ritern takođe mora da bude bolji. Uglavnom pravi dobre odluke kada krenuti napred  pa zbog toga voleji izgledaju solidno. Mogao bi malo da poradi i na fizičkoj spremi, inače je ona dobra.

Prednosti: Nema slabiji udarac kada se porede forhend i bekend što dovodi u mali problem protivnika, dobro igra udarce iz trka.  dusan lajovic majami 2014

Nedostaci: Loš drugi servis koji može lako da se napadne, nedostaje mala doza “ubilačkog” instikta, nešto lošiji ritern.

Realna očekivanja

Dušan do kraja godine brani 176 bodova. Ne samo da je realno da to odbrani već da i, ukoliko ga zdravlje posluži, uđe među prvih pedeset i tako sebi da šansu da igra na masters turnirima. Možemo od njega očekivati da u budućnosti osvoji neki turnir, pa i da se probije u prvih deset. Najbolja šansa sa ulazak u top 50 jeste US Open i azijska turneja gde bi mogao na manjim turnirima da izbegne tenisere koji njemu ne odgovaraju

FFilip Krajinovićilip Krajinović

Istorija

Filip nije imao sreće tokom svoje karijere jer su ga pratile povrede. Reč je o jednom mladom talentovanom teniseru koji je bio na putu da uđe u prvih 100 već sa 18 godina, ali su ga povrede sprečile u tome. 2010 je napravio ogroman rezultat kada se plasirao u polufinale Serbia Opena, ali je ne mnogo posle toga zadobio tešku povredu pa je imao problema da se vrati u pravu formu sve do prošle godine. Ono po čemu je svakako bio zapažen jeste neverovatno loš skor u finalima do ove godine – čak 0/8 . Dva su bila na čelendžerima iz 35k kateogorije. Ove godine je konačno prekinuo taj negativan niz i osvojio fjučers 15k u Americi i to dva zaredom protiv istog protvinika. Već naredne nedelje je stigao i do najvećeg finala u karijeri (čelendžer 100k) u Sarasoti, ali je izgubio od Nika Kiriosa. Ipak stigao je i do prvih čelendžer titula u Italiji (kategorija 50k i 75k) prvo u Vičenci, a potom i u Kortini. Nalazi se nikad bliže top 100 tenisera.

Stil igre

Filip igra prilično raznovrsno. Počinje na osnovnoj liniji a neretko završava na mreži. Vidi se da mu fali malo snage za duže razmene, pa zato ima odličan odabir udaraca kako bi izašao na mrežu i tamo završio poen. Ali to ne radi u većini situacija. Jako je dobar u defanzivi, i igra pametno. Malo je lošiji pod pritiskom. Ima vrlo dobre osnovne udarce (bekhend, forhend, servis, voleji). Ima solidan ritern, ali i malo lošiji drugi servis.

Prednosti: Glavna prednost je to što nema puno slabosti, igra vrlo pametno i tako nadoknađuje nedostatak snage.

Nedostaci: Nema dovoljno snage da završi neku dugu razmenu sa osnovne linije i nešto lošiji drugi servis.

Realna očekivanja

Filip do kraja godine brani 89 bodova. Fali mu malo iskustva na velikoj sceni, inače ima sve kvalitete da postane top 10 teniser. Do kraja godine je realno očekivati ulazak u prvih 100, a možda i učešće na US Openu.

peda-krstin-foto-peda-krstin-1376383408-351927Peđa Krstin

Istorija

Peđa je teniser koji i nije baš poznat širojoj javnosti. Ove godine puni 20 godina pa ga itekako možemo svrstavati u mlađe tenisere. Peđa je počeo da se bavi profesionalnim tenisom još 2011, a prve ozboljnije rezultate je počeo da pravi prošle godine. 2013. je nastupio u čak šest finala (10k) ali je osvojio samo dva. Ove godine je taj balans itekako  bolji (ima 4/4 finala,po dvana 10k i 15k). Nastupio je na prvom ATP meču u Zagrebu i izgubio  od Lajovića, ali je u kvalifikacijama dobio Bagdatisa.

Stil igre

Peđa igra tenis sličan Marijevom. Napada bez velikog rizika i skoro sve vraća u teren. Naravno nije njegov tenis kvalitetan kao tenis Britanca ali je izuzetno dobar. Prvi servis i osnovni udarci su mu dobri, ali je drugi servis jako, jako loš.

Prednosti: Dobar stil igre za tenisere sa manjkom strpljenja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Nedostaci: Loš drugi servis, manjak rizika u napadu.

Realna očekivanja

Pedja stalno napreduje u uopšte nema veće padove na listi, a to znači da je veliki radnik i da ga možemo očekivati za početak u prvih sto, a onda sve zavisi šta tamo pokaže. Do kraja godine brani 54 boda

Teniseri na koje treba obratiti pažnju

Teniseri za koje je još rano predviđati a koji prave dobre rezultate tokom ove a i prošle godine, kao i tokom juniorske karijere su :

Nikola Milojević (1995) 397. 2 titule(10k) 2 finala (10k i 15k) 31 bod do kraja godine

Miki Janković(1994) 433. 2 titule (10k) 2 finala (10k) 31 bod do kraja godine

Laslo Đere(1995) 372. 4 titule (10k) 5 finala (10k) 47 bodova do kraja godine

Pažnju privlači i mladi junior Miomir Kecmanović  koji se nalazi u prvih sto na juniorskoj listi a rođen je 1999. godine . Takođe treba imati na umu da će se Viktor vrlo vervatno, ako ne do kraja godine, a  onda sledeće vratiti na veliku scenu, a ako Janko uspesno sanira povredu možda i on.