Kako do Londona?

(Ne)očekivani jučerašnji rezultati, kako u Bazelu tako i u Valensiji, još više su podgrejali priču o Jankovom učestvovanju na završnom mastersu u O2 areni. Za celu priču naravno, zaslužan je i Janko, koji je svojim rezultatima i igrom, došao na korak od Top10 i čak 8 najboljih. Ipak…

Da bi Janko zaigrao u Londonu, potrebna je senzacija ili povreda nekog od prvih 8 tenisera, a i tada je Janku potreban jako dobar rezultat, da bi prestigao Almagra i odbranio se od zahuktalog Del Potra. Evo kako stoje stvari:

6 Berdych, Tomas (CZE) 2,940
7 Tsonga, Jo-Wilfried (FRA) 2,890
8 Fish, Mardy (USA) 2,875
9 Almagro, Nicolas (ESP) 2,370
10 Tipsarevic, Janko (SRB) 2,305
11 Del Potro, Juan Martin (ARG) 2,180
12 Simon, Gilles (FRA) 2,155
13 Soderling, Robin (SWE) 2,080
14 Monfils, Gael (FRA) 1,925

Ovo je trenutno stanje na rejs listi. Crvenom bojom su označeni igrači koji su već ispali sa turnira iz ATP500 serije ili ne igraju zbog povrede kao Soderling. Simon je izgubio već prvog dana, Fiš je juče predao svoj meč, dok je Berdih izgubio od Nišikorija posle dobijenog prvog seta a Almagro od Monaka.

Ovde se jasno vidi da je Fiš kao osmi, 570 poena ispred Janka, što je realno nedostižno. Zašto? Pa Janko u Bazelu može da osvoji poene samo ako uđe u polufinale. Da bi to uradio, pored Majera, koji igra u životnoj formi, morao bi da pobedi i uvek opasnog Ljubičića i na kraju Endija Mareja. Zaradio bi 90 poena, ali ni to mu ne bi bilo dovoljno, jer bi mu uz kiks Fiša i dalje bilo potrebno finale Pariza. Za nešto više morao bi da pobedi Federera u polufinalu i tako smanji zahteve pred Pariz ali samo u slučaju da Fiš izgubi na startu. Dakle, Janko bi morao da ova dva turnira odigra bar finale u Parizu ili finale u Bazeli i polufinale u Parizu i da oet ne zavisi sve od njega. Priznaćete, to bi bila prava senzacija, jer na ovim turnirima igraju svi najbolji teniseri a Janku bi to bila gomila mečeva bez nedelje pauze u mesec dana.

Druga varijanta je realnija, samo da se ispuni uslov da se neko povredi. Teško je poželeti tako nešto, ali postoji kao mogućnost i dešava se. Fiš je eto predao meč u Bazelu zbog povrede ali verovatno više preventivno. U svakom slučaju onda bi se vodila borba između Janka, Almagra i Del Potra. Sumnjam da bi se tu umešao i Simon, mada nije nemoguće. Janko i Almagro su u sličnoj situaciji ali Španac ima 65 poena više. Ako Janko ispadne pre polufinala, tako će i ostati pred Pariz. To znači da će Janku biti potrebno treće kolo a da Almagro ispadne odmah ili bar četvrtfinale tačnije kolo ispred Španca. Nije nerealno i meni se čini da je tu veća opasnost Del Potro, jer iako ima 125 poena manje, treba računati da on osvaja u Valensiji preko 45 poena i da je sposoban svakoga da pobedi, nada ima težak posao u Valensiji, Tursunov, Anderson pa Conga.

Dakle, šanse postoje ali su male i svakako da Janko mnogo više zavisi od drugih, jer ona prva varijanta je ipak nerealna. Šta mu je činiti? Možda bi bilo najbolje da pusti ovaj turnir u Bazelu, jer se vrlo lako može desiti, da već premoren od dvonedeljnog igranja završnice turnira, izgubi još snage protiv Mareja ili čak Federera i tako potpuno iscrpljen, uz verovatno minimalan bodovni efekat, dođe u Pariz i tu ništa ne uradi. Odmoran će verovatno, uz solidan žreb i trenutnu formu Almagra, uspeti da prestigne Španca i tako najverovatnije da ostvari nešto što je bilo nezamislivo na početku sezone, uđe u Top 10. Ako Del Potro ne napravi neki značajniji rezultat, time bolje, 9. mesto, a ako se neko još uz to povredi, može i London.

E sad da li će Janko izabrati goluba na grani, videćemo…