Južnji/Vesnina ili Tursunov/Šarapova?

 Tokom nedavnog Vimbldona bilo je priča da će na OI u Londonu igrači moći da se takmiće u singlu i u jednom dublu i da im neće biti dozvoljeno da se takmiće u sve tri discipline. Kao razlog takve odluke navodi se kratko vreme trajanja turnira (28. jul – 5. avgust). Selektor FED CUP reprezentacije Rusije Šamil Tarpiščev poslao je zahtev Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) i dobio odgovor da jedan igrač može nastupiti u sve tri kategorije.

Dakle, na OI u Londonu (miks dubl) brojaće 16 parova (NE VIŠE OD DVA PO ZEMLJI) , od toga 12 parova spadaju u direktan žreb zahvaljujući rejtingu. Ostala mesta (4) dobiće specijalne pozivnice – WC od ITF- a. Prvi mečevi će se igrati 1. avgusta, a mečevi za medalje 4 i 5 avgusta.

Srbiju će u miksu predstavljati Ana Ivanović i Nenad Zimonjić.

Rusiju će u miksu predstavljti Vesnina/Južnji ili Šarpova/Tursunov.  Šamil Tarpiščev je rekao da bi realno rebalo očekivati Južnog i Vesninu, ali i da postoje druge varijante. Vesnina i Južnji idu direktno zahvaljujući rejtingu, onda su moguće kombinacije Tursunov/Šarapova, ali za njih treba zatražiti WC, S obzirom na status Marije, predstavnici ITF mogu da im daju WC. Da Tursunov nije 134. onda bi stvari bile lakše.

Treba napomenuti da je Elena Vesnina igrala dva puta finale Vimbldona u miksu  zajedno sa Paesom i oba puta su izgubili. Marija Šarapova je igrala četvrtfinale miksa na US – openu 2004 zajedno sa Maksom Mirnjim.  Šarapova ima 27 titula u singlu i 3 titule u dublu.