Juniori: Titule za Grbića i Danilovićevu!

Mlade nade sprskog tenisa i pred sam kraj sezone nastavljaju sa dobrim rezultatima.

Na turniru četvrte kategorije do 18 godina u Ujedinjenjim Arapskim Emiratima titulu u dubl konkurenciji osvojio je Filip Grbić (1997 godište). Grbić je u paru sa Robertom Vžesinskim iz Litvanije bio postavljen za drugog nosioca, a u prvom kolu su pobedili kazahstansko/belorusku kombinaciju Mišćenko/Zubkoв sa 4-6, 6-0, 10-0. U 1/4 finalu su bili bolji od domaćeg tenisera Al Džahanija i tenisera iz Velike Britanije Nadžija sa 6-1, 6-4. U polufinalu su pobedili švedsku kombinaciju Hajmer/Samuelson sa 6-4, 6-1, da bi u finalu imali malo teži posao protiv tenisera iz Saudijske Arabije, Ahmeda i amerkianca Alhogbanija gde su pobedili sa 6-2, 2-6, 10-8.
Grbiću je ovo druga titula na juniorskim turnirima do 18 godina, a prethodnu je osvojio u januaru prošle godine na turniru 5. kategorije u Beogradu u paru sa Dušanom Vukićevićem. Igrao je još tri finala u dublu i jedno u singlu.

U singl konkurenciji je bio postavljen za prvog nosioca, a poražen je u 1/4 finalu od Amara Alhogbanija iz Amerike sa 3-6, 2-6.

Grbić se trenutno nalazi na 286. mestu juniorske rang liste do 18 godina, a ova titula će mu doneti renking karijere (279. najbolji plasman). Pored renkinga na juniorskoj listi, Grbićevo ime se nalazi i na seniorskoj ATP listi gde zauzima 2017. mesto u singlu i 1602. u dublu.

ol

Najveća nada ženskog srpskog tenisa Olga Danilović nastavlja da nam mami osmehe i uspeva da nas obraduje svojim odličnim rezultatima. Iako je suviše rano da joj predviđamo vrhunsku karijeru, jer se često mladi teniseri i teniserke nakon odlične juniorske karijere prelaskom u seniore ne snađu baš najbolje pa se ili totalno izgube ili se na njihove dobre rezultate malo duže čeka, a našoj Olgi je tek 13 godina (rođena 2001. godine), ipak možemo da gajimo velike nade.

Na turniru druge kategorije u Švajcarskoj (Davos) za devojčice do 14 godina Olga je bila postavljena za prvu nositeljku, a do titule se praktično prošetala pošto nije izgubila više od pet gemova po meču.

U prvom kolu je bila bolja od domaće teniserke Liv Drolshamer (WC) sa 6-0, 6-1, u drugom je pobedila Đuliju Morle (WC) iz Francuske sa 6-1, 6-3. 1/4 finale je prošla sa 6-1, 6-4 protiv kvalifikantkinje Azalije Badegijeve iz Rusije. Polufinale je igrala sa teniserkom iz Gruzije Mariam Dalakišvili koja je bila postavljena za 7. nositeljku i taj meč je Olga dobila sa ubedljivih 6-1 6-1. Finale je dobila sa 6-2 6-3 protiv ruskinje Sabrine Aviljčeve.

Olga je ove godine osvojila 6 titula u singlu (tri do 14, dve do 16 i jednu do 18 godina) i 4 titule u dublu (dve do 14 i po jednu do 16 i 18 godina).

Na juniorskoj rang listi do 14 godina Olga zauzima 12. mesto, do 16 godina nalazi se na 64. poziciji i na onoj do 18  gde je konkurencija 5 godina starija sa samo par odigranih turnira nalazi se na 729. mestu.

Svi ovi rezultati pokazuju da je Olga veliki talenat, godine su pred njom, pa će nam vreme pokazati gde je njeno mesto u teniskom svetu, a mi se nadamo samo najboljem.

Pored Olge, na ovom turniru je u konkurenciji dečaka igrao  Mihailo Popović, koji je bio postavljen za trećeg nosioca,a poražen je u polufinalu od domaćeg tenisera Henrija fon den Šulenburga (1) sa 6-7(4) 1-6.

kirov

U Španskoj Pontevedri na turniru treće kategorije za dečake do 16 godina do finala u obe konkurencije stigao je Konstantin Kirovski (1999. godište).

Kirovski i njegov dubl partner Vlad Andrej Danku iz Rumunije su kao prvi nosioci do finala stigli bez izgubljenog seta, a u finalu su poraženi dva Portugalca Alemide i Von Hafe Pereza sa 6-2, 3-6, 10-12.

U singlu, Kirovski je bio postavljen za drugog nosioca, a u finalu je igrao protiv dubl partnera koji je bio postavljen za prvog nosioca. Ni u ovom finalu Konstanin nije imao sreće, poražen je sa 6-4 5-7 3-6.

Konstantin se trenutno nalazi na 68. mestu junorske rang liste do 16 godina, a ove godine osvojio je dve titule u singlu i dve titule u dublu u toj konkurenciji.