Juniori: Prva ITF titula za Draginju Vuković

15-godišnja srpska teniserka Draginja Vuković i Džonea Bač iz Velike Britanije, pobednice su turnira 5. kategorije u Keniji (Aperhil) u dubl konkurenciji za teniserke do 18 godina. 

Draginja Vukovic i Jonea Bach dubl titula Kenija 2015

Zbog problema sa vremenom, tačnije zbog kiše, mečevi su bili prekidani i odlagani za naredni dan. Finalni meč je igran do četiri gema u oba seta (ili na dva gema razlike), dok se u trećem setu igrao produženi taj-brejk do 10 poena (ili na dva poena razlike ako je rezultat 9-9). Srpsko-britanska kombinacija je u finalu sa 5-3, 0-4, 10-8 bila bolja od Kalestine Avomo Ele iz Gabona i Marijam Mudžavimane iz Burundija, drugih nositeljki turnira. 

U singl konkurenciji, Draginja je bez izgubljenog seta stigla do polufinala pobedivši domaću teniserku Snehu Kotehu sa 6-4, 6-1 u prvom kolu, zatim u drugom 6. nositeljku Oliviju Gram iz Danske sa 6-1, 6-4 i u 1/4 finalu 3. nositeljku Mirijam Mudžavimanu iz Burundija sa 6-1, 6-2. U polufinalu je sa 7-5, 6-1 poražena od prve nositeljke i 224. juniorke sveta, Fare Jaser Abd El Vahab iz Egipta koja je i osvojila titulu.

Ovo je bilo prvo finale u dubl konkurenciji za Draginju na turnirima do 18 godina i prva titula. Trenutno se nalazi na 1419. mestu juniorske rang liste, a nakon ovog turnira naći će se na samom pragu ulaska među najboljih 1000 juniorki sveta. Draginja ostaje u Keniji i naredne dve nedelje, a na oba turnira igraće dubl zajedno sa teniserkom iz Velike Britanije sa kojom je ovde osvojila titulu.

ITF EAST AFRICA JUNIOR CIRCUIT, 18&Under, KEN 1, Upperhill, Kenya, G5, šljaka:
Dubl:
1. kolo:
Vuković/Bach (SRB,GBR, 4) – Slobodne
1/4 finale:
Vuković/Bach (SRB,GBR, 4) – Ghofrani/Tuyisenge (IRI,RWA) 6-0, 6-1
1/2 finale:
Vuković/Bach (SRB,GBR, 4) – Rokke/Vetter (NOR,SUI) 6-3, 1-6, 10-6
FINALE:
Vuković/Bach (SRB,GBR, 4) – Avomo Ella/Mujawimana (GAB,BDI) 6-3, 0-4, 10-8

Draginja Vukovic i Strahinja Jovanovic (trener) Kenija 2015

Ovde su kratke izjave Draginje Vuković i njenog trenera.

Draginja Vuković: “Presrećna sam što sam osvojila dubl i što sam igrala polufinale singla. Iskreno, nisam očekivala ovako dobar rezultat, ali sa svakim novim mečom igrala sam sve bolje i bolje. Sa mojom partnerkom iz Velike Britanije igraću dubl i na naredna dva turnira ovde u Keniji.” “Najdraža pobeda na ovom turniru mi je svakako pobeda protiv trećeg nosioca u četvrtfinalu. Na naredna dva turnira daću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat.”
Strahinja Jovanović, trener: “Draginja je veoma dobro odigrala ovaj turnir. Pobedila je igračice koje su ispred nje na rang listi. U polufinalu je uvidela da može da se u igri “nosi” i sa igračicama koje su u top 300 na ITF juniorskoj rang listi.”
“Za nekoga ko ima 15 godina Draginja ima fokusiranu mentalnu igru i igra vrlo agresivno. Ona je svakako igračica koja praktikuje modernu igru tenisa. Planovi za naredne 2 godine su nam: ulazak u 100 najboljih juniorki sveta.”