Juniori: Poraz Stankovićeve u finalu dubla

Ove nedelje nije bilo mnogo naših juniora na turnirima, a dvoje od njih četvoro su uspeli da ostvare dobre rezultate. Aleksandra Stanković je poražena u finalu dubla, a Boris Butulija u polufinalu singla.

alekekat

Na turniru treće kategorije za devojčice do 14 godina u Limasolu (Kipar) igrala je Aleksandra Stanković (2001. godište). Ona je u paru sa Jekaterinom Repinom iz Rusije bila postavljena za trećeg nosioca, a poražene su u finalu od Ane Molčanove i Viktorije Petrenko iz Ukrajine (4) sa 5-7, 4-6. Na putu do finala savladale su u prvom kolu dve domaće teniserke, Makride i Hadžigeorgiju, sa 6-2, 6-3. U 1/4 finalu su bile bolje od Baljuk i Poplavske iz Ukrajine sa 4-6, 6- 2, 10-8, a u polufinalu su igrale protiv još dve teniserke iz Ukrajine, Daviј i Zadorožne i pobedile sa 6-1, 3-6, 10-7. Ipak, treću ukrajinsku kombinaciju nisu uspele da pobede kada je bilo najbitnije, u samom finalu.

U singlu, Stankovićeva je bila postavljena za osmog nosioca, a poražena je u prvom kolu od Dariјe Frajman iz Rusije, koja je za ovaj turnir dobila WC. Bilo je 6-3, 6-0 za protivnicu.

Na juniorskoj rang listi, za teniserke do 14 godina, Stankovićeva se trenutno nalazi na 215. mestu, a najbolji rejting joj je 158.

Aleksandri je ovo drugo finale dubla na turnirima do 14 godina, i u prethodnom je poražena, dok je na turnirima do 12 godina iz dva finala, uspela da osvoji jednu titulu.

bb

 

Na turniru treće kategorije za dečake do 18 godina u Rusiji igrao je Boris Butulija (1999. godište).

U singlu, poražen je u polufinalu, a od prvog kola do polufinala, protivnici su mu bili teniseri iz Rusije. U prvom kolu je pobedio Mihaila Vovkanjeca sa 6-2, 6-3. U drugom je bio bolji od sedmog nosioca Romana Blohina sa 7-6(6), 6-2, a u 1/4 finalu od trećeg, Alekseja Nesterova sa 3-6, 6-4, 6-4. Niz Borisovih pobeda protiv ruskih tenisera prekinuo je prvi nosilac Aleksandar Ovčarov sa 2-6, 2-6.

U dublu je u paru sa Klimom Kozirevim poražen u 1/4 finalu od trećih nosilaca Igamberdijeva i Isačenka iz Rusije sa 2-6, 7-6(5), 10-12.

Boris se trenutno nalazi na 1508. mestu juniorske rang liste do 18 godina, a bodovi sa ovog turnira će mu doneti renking karijere već od ponedeljka, jer će se po prvi put naći među 850 tenisera u tom uzrastu.

Na turnirima do 18 godina, Butulija je igrao jedno finale do sada i uspeo je da osvoji titulu. Bilo je to na turniru pete kategorije u Skoplju (Makedonija) ove godine, u paru sa Jerkom Brkićem iz Hrvatske. Ovaj rezultat je pored te titule u dublu, njegov najbolji rezultat na turnirima u ovom uzrastu.

Boris je sin rukometnog trenera, bišeg reprezentativca Igora Butulije. Veliki su prijatelji sa Novakom Đokovićem, pa je i to odigralo ulogu što  mali Boris nije krenuo očevom stazom, već je izabrao ovaj individualni sport.

 

Na još jednom turniru u Rusiji, ali za dečake i devojčice do 14 godina, igrali su Bodin ŽarkovićTeodora Ristić koji su poraženi na startu turnira.