Jovanovski i Hantuhova na otvaranju

114206_jovanovski-vs-wozniak-704_fPosle otkaza i neizvesnosti oko toga ko će uopšte nastupiti za reprezentaciju Srbije u prvom kolu ovogodišnjeg Fed kupa, stigao je žreb, koji je bar trenutno raščistio stvari. U reprezentaciji Srbije neće biti Ane i Jelene, a Slovačka će igrati u kompletnom sastavu.

Sada već tešku misiju, prolaska u polufinale ovog takmičenja, predvodiće Bojana Jovanovski, što joj neće biti prvi put, jer je Bojana bila već u takvoj situaciji 2011. godine protiv Kanade u Novom Sadu. Bojana će prva na teren u subotu od 14h, a protivnica će joj biti Danijela Hantuhova. Zanimljivo je, da su Bojana i Danijela, svoj jedini dosadašnji meč, odigrale 2010. godine, takođe u FK, kada je u Beogradu Hantuhova bila ubedljivo bolja, 6-2 6-2, a Srbija je taj meč izgubila posle poraza u dublu.

Inače, sada su se uloge promenile. Bojana je bolje plasirana teniserka, a i u boljoj je formi, jer je u zadnjih deset mečeva imala 6 pobeda, dok je Hantuhova dobila samo tri.

Za razliku od meča u Novom Sadu, kada je drugi reket reprezentacije Srbije bila Aleksandra Krunić, mlada sa nepunih 18 godina, u Nišu će se prvoj igračici Slovačke, Dominiki Cibulkovoj, suprostaviti iskusnija i u formi, Vesna Dolonc. Vesna i Dominika su isto godište, a jedini meč su odigrale 2007. godine, kada je Vesna dobila prvi set, ali izgubila meč.

Drugog dana program počinje u 12h, a prva na teren će ponovo Bojana, ovaj put protiv Cibulkove, zatim sledi meč između Dolonc i Hantuhove. Ako bude bilo potrebe, dubl će rešavati pitanje pobednika, a u njemu su najavljeni sa srpske strane, Dolonc i Krunić, a sa gostujuće, Ribarikova i Cepelova.

Srbija i Slovačka su se do sada sastajale tri puta. Srbija je samo jednom pobedila, i to poslednji put u gostima, a poslednaj dva meča rešavali su dublovi.

U ostalim mečevima prvog kola, domaćini su favoriti. Češka će biti kompletna protiv Australije, koju predvodi Stosur. Čehinje brane titulu, pa je za očekivati da će Kvitova i Safarova pre svega, biti dovoljno dobre da izađu na kraj sa Australijankama, u čijoj ekipi je velika razlika između prve i ostalih teniserki, među kojima će se naći i tinejdžerka, Ešli Barti.

Ruskinje bez Šarapove, ali sa Kirilenko, Vesninom i Makarovom, favoritkinje su protiv Kimiko Date i Ajumi Morite. Isto se može reći za reprezentaciju Italije, jer će u Rimini doći Amerika, koju predvodi Lepčenko, a u timu su još Hempton, Udin i Huber. U ekipi Italije su dva imena najbitnija, Sara Erani i Roberta Vinci.