Jovana Jakšić: Volim ofanzivan tenis

jovana jaksic  Još jedna Srpkinja grabi ka vrhu svetskog tenisa. Jovana Jakšić, rođena 30. septembra 1993. godine, skrenula je pažnju osvajanjem ITF turnira u Poza Riki (Meksiko), gde je u finalu 14. aprila savladala u tom trenutku 124. igračicu sveta, Amerikanku Koen sa 2:1 u setovima.

– Prve teniske korake sam napravila u klubu Max, kada sam imala osam i po godina. Počela sam tako što su delili razne flajere teniskih klubova u Beogradu i pozivali na letnje škole tenisa. Moji roditelji na početku nisu shvatali moju želju ozbiljno, ali sam se potrudila i dokazala im da ja to zaista želim. U tom momentu nisam imala idola, jednostavno me je privukao tenis. Posle par meseci, svoj teniski put sam nastavila u teniskom klubu Gemax gde sam trenirala do pre dve godine. Moj prvi trener sa kojim sam radila šest i po godina bio je Dean Dermanov, on mi je dao celu tenisku bazu koju imam.

Kada ste odigrali prvi turnir i shvatili da biste mogli da imate lepu karijeru?

– Prvi turnir sam odigrala kada sam imala nepunih 12 godina. Bila sam samo na nekoliko turnira u kategoriji do 12 godina, a onda prešla da igram kategoriju do 14. Sa svojih 15 godina sam osvojila državno prvenstvo do 16 godina, postala prva u Evropi do 16 godina i osvojila evropski Masters u istoj kategoriji. U toj istoj godini sam bila u 100 najboljih juniorki sveta, odigrala svoje prve profesionalne turnire i dobila WTA rang. U narednom periodu sam nastavila u kategoriji do 18 godina, gde sam bila 13. juniorka sveta. Svoj prvi profesionalni turnir sam osvojila sa 17 godina, a u poslednje dve godine sam ukupno osvojila 10 turnira sa nagradnim fondom od 10.000 i jedan od 25.000 dolara ovog meseca. Svoj prvi WTA turnir sam odigrala takođe ovog meseca u Montereju gde sam kroz kvalifikacije stigla do drugog kola glavnog žreba. Bila sam 251. teniserka sveta, što mi je najbolji plasman u karijeri, a trenutno sam 253.

Koliko truda, strpljenja i novca mora da se uloži? Da li su sve finansirali roditelji, bez bilo čije pomoći?

– Kao i u svakoj profesiji, ako želite da budete uspešni, morate da uložite veliki trud i rad. Najveći deo dosadašnje karijere su finansirali moji roditelji, uz minimalnu pomoć.

Kako biste sebe opisali kao igračicu, s obzirom na to da je mali broj ljudi u Srbiji imao priliku da Vas vidi na delu?

– Moja igra je veoma ofanzivna, trudim se da vodim inicijativu i da stalno napadam.

Kakav je osećaj bio posle osvajanja turnira u Meksiku?

– Turnir koji sam osvojila ovog meseca je bila moja 11. profesionalna titula, ali prva u kategoriji od 25 hiljada.

O čemu maštate, gde vidite sebe narednih godina? 

– Maštam o tome da napravim plasman koji ce mi u budućnosti omogućiti ulaz na završni Masters turnir na kome učestvuje osam najboljih teniserki sveta.

Kada je realno da vas vidimo među 100 najboljih?

– Cilj za ovu sezonu mi je da uđem u najboljih 150, ali takođe mi je cilj i da nastavim da radim ovim tempom, jer samim tim rezultati neće izostati.

Opišite nam jedan dan u karijeri teniserke koja je na putu ka vrhu?

– Imam tri treninga dnevno, svoje vreme pokušavam da uskladim što je bolje moguće. Moram da imam kvalitetan odmor između treninga.

U čemu uživate, a da to nije tenis?

– U muzici i učenju stranih jezika.

Koliko pratite ostale sportove, za koga navijate?

– Nemam određeni sport koji pratim, ali navijam za naše reprezentacije u svim sportovima.

Omiljeni teniser i teniserka?

– Omiljena teniserka mi je Lindzi Devenport, a teniser Novak Đoković.

Koliko je teško iz Srbije stići među 100 najboljih teniserki ili tenisera sveta?

– Veomo teško, jer nažalost u našoj zemlji se ne održavaju turniri jačih kategorija od 10.000 dolara, pa je mogućnost za dobijanje specijalnih pozivnica veoma mala. Da biste mogli da učestvujete na turnirima jačih kategorija morate prvo da dođete do višeg ranga, za razliku od teniserki iz drugih zemalja koje preskaču turnire nižih kategorija i dobijaju pozivnice za jače.

Zbog čega ste počeli da igrate tenis?

– Jednostavno me je samo taj sport privukao.

Da li se viđate sa našim najboljim teniserkama, imate li njihovu podršku?

– Ne viđamo se često, ali mi pružaju podršku kada je to potrebno.

Da li i Vas, kao i Jelenu Janković, zovu J.J. zbog inicijala?

– Da, mada su dodali još jedno J (Jovana Jakšić junior) – zaključila je Jovana kroz smeh.

 

Izvor:  SPORTAL.RS