Jovana Babić-još jedna mlada nada

U Beogradu se održava jak međunarodni Božićni turnir za dečake i devojčice do 14 godina. Među najzapaženijim je bila trinaestogodišnja Jovana Babić. Posle serije pobeda, u polufinalu je napravila pravi podvig kada je protiv Mihaele Đaković napravila preokret od 1-6, 2-5, 15-40, do pobede u dva poslednja seta ,7-5, 6-2! U finalu protiv prve nositeljke, Betine Tokač iz Turske pružila je lepu igru i imala inicijativu u poenima do trenutka kad ju je povreda leđa onemogućila da normalno servira, pa je jedva ubacivala lopticu u igru, uz dosta duplih grešaka. Naravno, tako hendikepirana nije više mogla pružiti ozbiljniji otpor najboljoj na turniru. Na pitanje posle meča zašto nije predala, zbog mogućeg pogoršanja stanja, odgovorila je da to nije uradila zato što je u pitanju finale! Zaista, sportski pristup u takvoj situaciji.

Rado se odazvala da se pretstavi posetiocima NETTENIS-a.
Jovana Babic

Jovana (levo na slici), rođena je 6. 5. 2001. Tenis je počela da igra sa šest godina, a na pitanje zašto baš tenis odgovara: Zbog Ane Ivanović, koja mi je pored Novaka i dalje idol, a od stranih to je Marija Šarapova. Na pitanje da li može izdvojiti neki svoj udarac koji voli rekla je da je to bekhend paralela. Počela je u TK AS, na terenima SC 11. april, na onom čuvenom terenu u isušenom bazenu, gde su nekad igrali Janko, Ana i drugi.

U međuvremenu je vredno trenirala i napredovala pa je stigla i do reprezentacije sa kojom je osvojila drugo mesto na prvenstvu Evrope do 12 godina. To ističe kao svoj najlepši dosadašnji trenutak u tenisu. Od prošle godine trener joj je Ana Cvetković, koja ih je predvodila i na tom putu do drugog mesta u Evropi. Ona je prati na sva takmičenja, a ne roditelji, kako je to čest slučaj. Na takmičenjima nastupa za TK Partizan, a često ima sparing partnere iz TK Set Net. Kaže da pred nastup nema tremu, tj. ima onu pozitivnu, kao neko uzbuđenje. Koristi rekete i opremu Babolat, koju od njih dobija kao perspektivna i već zapažena. Kaže da je vrlo zadovoljna tom opremom, kao i sa drugim važnim stvarima, a to su u prvom redu trener, a i razredna u OŠ “Branko Radičević” gde pohađa VII razred, a sa kojom lako usklađuje svoje školske i sportske obaveze. Ovo drugo, pokazaće se da i nije tako teško kad saznamo za sledeći podatak. Naime, Jovana ima čiste petice iz svih predmeta!

A njen trener uključivši se u razgovor na našu molbu da nam kaže nešto o svom pulenu, kao i neposrednim planovima, kaže: Jovana je divno dete, sa kojim je milina raditi. Ona je ekstremno vredna, poslušna, disciplinovana, ništa joj nije teško. Pa iznosi neke stvari koje deluju iznenađujuće kad se pogleda Jovana onako nežna. Kaže za Jovanu da ona obožava brzinu i uzbuđenja koja podižu nivo adrenalina, pa tako ona ide na skijanje, spušta se niz tobogane i traži takva uzbuđenja.

Od trenera saznajemo i za ovogodišnje planove:

Već u utorak počinje prvenstvo države, a 22. januara idu u Francusku na čuveni Tarb turnir.Plan je da do avgusta uđe među 50 najboljih u Evropi, a do kraja godine u 30 najboljih, i da počne da igra turnire do 16 .

Kad se sve ovo čuje i zna ne deluje preterano kada Jovana kaže da joj je želja da jednog dana osvoji Vimbldon.

Mi joj želimo da ostvari svoje želje, jer ovakva ličnost to i zaslužuje.