JJ u prvom masters četvrtfinalu nakon godinu i po dana!

JANKOVIC

Jelena Janković plasirala se u četvrtfinale masters turnira u Majamiju pobedom nad Rumunskom teniserkom Soranom Kirsteom, rezultatom 6-0 6-4. Meč je trajao nešto više od sat i po vremena.

JJ meč otvara brejkom, nakon dugog uvodnog gema i  brzo stiče prednost od 2-0. U narednom gemu Rumunka je imala čak 9 gem lopti, ali JJ koristi svoju drugu brejk loptu za 3-0. Jelena nastavlja u dobrom ritmu i kapitalizuje i drugi brejk. Srpska teniserka nastavlja u furioznom ritmu, oduzima servis protivnici još jednom i sigurnim servisom osvaja set  6-0!

Kao po običaju, JJ pada u drugom setu i rivalki dozvoljava  brejk već u svom prvom servis gemu i vođstvo uz 2-0. Jelena dolazi do tri vezane brejk lopte u narednom gemu, ali Sorana ih sve spašava. Ipak, JJ dolazi i do četvrte i koristi je za 1-2. U narednom gemu Sorana dolazi do brejk lopti u tri navrata i ponovo oduzima servis Jeleni za vođstvo od 3-1. Međutim, JJ  spašava gem lopte na Soranin servis i koristi drugu ribrejk loptu za 2-3. Seriju brejkova prekida srpska teniserka i izjednačava na 3-3. Jj osvaja i treći gem u nizu i  dolazi do vođstva prvi put u setu i 4-3. Naredni gem bio je neizvestan kao i većina dotadašnjih. Gem lopta, pa dve brejk lopte, pa dve gem lopte, pa dve brejk lopte za ribrejk i 4-4. Sledeći gem zahtevao  je  samo jendu razmenu gem-brejk lopti gde je JJ izašla kao pobednica  sa šansom da odservira meč pri rezultatu 5-4. Za razliku od većine mečeva gde je  bila u toj poziciju u poslednjih, pa ko zna koliko, JJ koristi svoj servis i prvu meč loptu za plasman u prvo masters četvrtfoinale od Sinsinatija 2011e godine!

Jelena nije izgubila ni jedan set  do sada na turniru. Sledeća  protivnica biće joj Italijanka Roberta Vinči. Njih dve su se statajale pet puta do sada i JJ vodi 3-2, ali je Roberta dobila poslednja dva meča, oba na tvrdoj podlozi. Prvi u finalu Dalasa, gde je JJ pobedila i Soranu Kirsteu prepustivši joj 3 gema, a drugi ove godine u Sidneju u tri tesna seta. Prva dva meča odigrale su na šljaci 2004e i 2009e godine, oba su bila u tri seta i  oba puta JJ je osvajala turnir (Budimpešta, Marbelja)

Jeleni je skoro zagarantovan povratak u top 20, ali to ostaje da se vidi tek nakon mečeva Flipkens i Zakopalove, koje takođe imaju šansu  za isti plasman na WTA listi. Ono što je bitnije jeste da je JJ pobedila top 12 teniserku, a zatim i top 30, bez izgubljenog seta i da se plasirala u četvrtfinale jednog ovako jakog turnira kao što je Majami.