Jelena preokretom do trećeg kola

2   Jelena Janković plasirala se u treće kolo Australijan Opena, pobedom nad Marijom Žoao Keler iz Portugala.

Jankovićeva je do trijumfa nad portugalskom teniserkom došla sa 2:6, 7:6 (5), 6:2, posle dva sata i 21 minuta igre.

U prvom setu Jelena je neprijatno iznenadila, iako je počela sasvim solidno. Dobila je uvodni servis gem bez većih problema, a onda je u drugom gemu propustila brejk šansu. Usledila je serija Portugalke od dva brejka i pet dobijenih gemova u nizu, Jankovićeva je uspela da smanji na 5:2, ali to je bilo sve što je uradila u prvom setu.

Bilo je međutim vidljivo da srpska teniserka ima povredu trbušnog zida, nije mogla da se kreće kao što to obično čini, ali nije se predavala.

Drugi set počeo je bez brejka, a prvu prednost stvorila je Portugalka oduzevši Jeleni servis u sedmom gemu. Zbog nemogućnosti da igra svoj najbolji tenis, Jelena je u jednom trenutku i zaplakala, ali upravo u tim trenucima je odigrala nekoliko sjajnih poena i vratila je brejk (4:4). U nastavku seta viđena je prava drama.

Jelena je vodila sa 5:4 i 6:5, u 12. gemu je imala tri set lopte, ali je o ishodu 2. seta odlučivao taj-brejk. Činilo se da će Portugalka slaviti, imala je prednost od 5:3, ali pravo niotkuda Jelena je dobila četiri poena u nizu i izborila je treći set.

Na početku trećeg seta prvo je Jelena došla do brejka, a potom i Portugalka. Jankovićeva je u trećem gemu ponovo oduzela servis svojoj protivnici, da bi ga potom osigurala za vođstvo od 3:1.

U naredna dva gema obe su bile sigurne na svojim servisima, da bi potom Jelena vezala dva gema, od kojih je prvi bio brejk i slavila posle dva sata i 21 minuta igre.

Da li će dođi do srpskog okršaja na AO zavisi od Ane Ivanović. Ukoliko Ana savlada Jang-Jan Če iz Kineskog Tajpeha, igraće u 3. kolu protiv Jelene Janković.