Jelena nakon preokreta u finalu!!!

Nakon  nešto više od dve godine čekanja, Jelena Janković plasirala se u  finale jednog turnira prve kategorije, tzv. ženskog Mastersa!  Jelena će igrati u finalu turnira u Pekingu Premijer Obavezne kategorije, ”teškog” 5 miliona dolara.

Jelena Janković, PEKING 2013

U meču polufinala Jelena je pobedila  sedmu teniserku sveta i nedavnu osvajačicu turnira u Tokiju, Petru Kvitovu iz Češke. Pe3tra, kako je popularno zovu zbog broja mečeva odigranih  u tri seta, našla je sebi ravnu na tom polju – Jelena je 4 od 5 mečeva na ovom turniru igrala u tri seta. 

Krajnji rezultat bio je 6-7(7) 6-1 6-1 za srpsku teniserku nakon nešto više od dva sata igre.

Prve set je bio i najuzbudljiviji i najneizvesniji. Prva do vođstva dolazi Čehinja i servira pri rezultatu 3-1. Ipak, JJ  vezuje 4 gema u nizu i olazi do preokreta i 5-3. Na 5-4, po običaju ne koristi prednost servisa I gubi gem za 5-5.  Zatim opet oduzima servis protivnici, na 6-5 ne koristi set loptu i gubi servis ponovo, a set odlazi u taj brejk. Tamo opet slično, dolazi do mini brejka  za 1-0, a zatim i za 3-1, ali oba puta  gubi servis  već u sledećem poenu. Na kraju uspeva da povede 5-3, ali opet dozvoljava Petri da se vrati u set i povede sa 6-5, spašava tu i narednu set loptu na 6-7, ali gubi sa 7-9. Set je obilovao dobrom igrom, veoma neizvesnim gemovima i svakako je bio pravo uživanje sa gledaoce koji nisu navijači ni jedne teniserke. Za  strastvene navijače, set je bio noćna mora.

Prva servira Jelena u drugom setu i ekspresno dolazi do 5-0. Set je rešila sa 6-1 za 22 minuta!. Nakon toga Kvitova je, po običaju, otišla na pauzu. Ipak to joj nije pomoglo i umor od prethodnih 10 osvojenih mečeva u nizu od kojih dosta u tri seta, naplatili su danak.

Treći set počinje osvojenim servis gemom Kvitove. Ali, Jankovićeva  opet brzo dolazi do vođstva od 4-1. Onda se na servis srpske teniserke povela žestoka borba koja je i prelomila meč.  Ogromna razlika u rezultatu od 4-2 i 5-1 inspirisali su Jelenu da ostane koncentrisana i mentalno jaka, dok je Kvitova sve više grešila. Nakon nekoliko neiskorišćenih brejk lopti Čehinja popušta i Jelena  dolazi do tih 5-1, a  zatim za kraj oduzima servis protivnici za ubedljivih  6-1, nakon  6 osvojenih gemova u nizu!

Ovo je bio treći susret ove dve teniserke, a prva Jelenina pobeda.

U finalu čeka bolju iz duela između Serene Vilijams iz Amerike i Agnješke Radvanjske iz Poljske. Sve tri su bivše osvajačice Pekinga, s tim što su Serena i Jelena osvojile turnir dok je pripadao drugoj kategoriji turnira, a Agnješka pre dve godine.
U međusobnim susretima Jelena ima negativan odnos sa obe.  4-6 protiv Serene, poslednji poraz u tri seta u finalu turnira u Čarlstonu ove godine, a protiv Agnješke 2-4.

Jeleni je ovo 31. finale u karjeri, 3. ove sezone, sa slabijim učinkom u finalima 13 od 30.

Ovom pobedom Jelena je praktično obezbedila mesto na Završnom Šampionatu u Istanbulu, a neredne nedelje vratiće se među najboljih 8 na WTA listi nakon dve ipo godine.