Jelena izgubila od Erani

Nije uspela Jelena da izdrži sjajnu defanzivu Sare Erani pa je Italijanka slavila 6-3, 7-5 u polufinalu Rima.

Jelena je brejkom otvorila meč, a onda je sa pet vinera spasila tri ribrejk lopte. U narednom servis gemu to nije uspela, pa je Erani šestu brejk loptu iskoristila za izjednačenje. Tada Jelena polako upada u igru Italijanke, koja je non stop trčala dva metra iza osnovne linije i terala Jelenu na udarac više. Upravo taj dodatni udarac je vodio Jelenu u greške, a u tim momentima Erani je pogađala šta je htela, uz veliku dozu sreće, linija pa čak i situacija kada pogodi liniju na neravnom delu terena pa loptica skroz propadne. Uspela je JJ samo da uzme svoj servis, ali je Erani stigla do seta sigurnim gemom. Osnovna razlika bila je u tome što je Jelena šest od deset vinera pogodila u uvodna dva gema, dok je Erani imala samo viner manje od Srpkinje.

Ukazivao je brat i trener Marko Jeleni da je upala u Sarin šablon i podsećao je da ne odstupa nikako iza osnovne linije pa je ta taktika donela rezultat. Jelena je uspela da napravi brejk i povede 4-1, ali je onda krenula sa nervoznom igrom koja je kao posledicu imala greške. Uz to publika je nosila Erani koja se izvanredno branila, a neretko i menjala ritam drop šotovima i fenomenalnim volejima. Krenula je Italijanka u preokret i vezala četiri gema i došla do servisa za meč. Tada Jelena kreće agresivno i sa par vinera stiže do 5-5, ali samo odlaže poraz. Erani dolazi do novog brejka, a kod servisa za meč, nakon 15-15, Jelena tri puta pogađa sajlu i sa tri greške daje Erani gem, samim tim i meč.

Najveću grešku u današnjem meču Jelena je imala prilikom riterna. Kada bi napala slabašne servise Erani, po pravilu je to činila po sredini, na reket Italijanki. Malobrojni su bili riterni koji su išli kao kratka dijagonala, a nijedan bekhend iz riterna nije poslala po paraleli. Ipak forhend je znatno bolji nego na prethodnim turnirima i ako Jelena stekne još malo samopouzdanja na tom udarcu, mogla bi imati lep uspeh na Rolan Garosu. Servis danas nije bio efikasan kao u prethodnim mečevima i pet as udaraca su gotovo jedini poeni koje je dobila odmah posle servisa.

“Bio je ovo dobar turnira za mene, volela bih da sam došla do finala, to mi je bio cilj. Bila je ovo dobra nedelja pred Rolan Garos, imala sam dosta dobrih mečeva protiv najboljih. Nadam se da ću igrati svoj najbolji tenis u Parizu”, rekla je JJ.

Jankovićeva je odigrala znatno slabije nego dan ranije protiv Agnješke Radvanjske.

“Bilo je veoma teško, Sara je odigrala sjajan meč, moram da joj čestitam. Slala mi je mnogo dubokih lopti, koristila spin. Donela sam nekoliko loših odluka na 4:1 za mene u drugom setu. Ona me pročitala i i preokrenula situaciju.  Nisam mogla da sačuvam servis i to je bilo ključno”, rekla je Jankovićeva.

JJ je imala ogromnu prednost u drugom setu, vodila je 4:1, ali je uspela to da ispusti.

“Pokušala sam da izvršim pritisak na njen servis, bilo je situacija kada sam imala šansu, ali ih nisam iskoristila, ona se dobro branila, vraćala mi visoke lopte, a onda sam ja grešila. Trebalo je da serviram bolje, jer ona nije poklanjala poene. Kada sam stala iskoristila je šansu”, istakla je naša teniserka.

Jelena ističe da publika nije uticala na njenu igru.

“Svi su navijali za nju, ali to je u redu, ona je lokalni igrač. Trudila sam se da ostanem koncentrisana i igram svoj tenis, ali ona je danas bila bolja”, zaključila je Jankovićeva.

Erani je prva Italijanka u finalu Rima nakon 29 godina, a za trofej će igrati sa boljom iz meča Ivanović – Vilijams.

Izvor izjave : B92