Jankovo novo finale

Nije išlo lako, baš kao ni u Štutgartu i prvom meču na turniru u Gštadu. Nisu to bile rutinske pobede ali Janko je i danas pokazao ambiciju i čvrstinu koja ga je dovodila do pozitivnog rezultata na ovim poslednjim mečevima odigranim posle Vimbldona.

Današnji Jankov protivnik svakako nije bio lagan. Po plasmanu možda jeste, ali valjda je na ovim turnirima iz najniže kategorije, gde najčešće nema igrača iz 10 najboljih, povratnicima kakav je Pol Anri Matju, lakše da se opuste, osete šansu da mogu daleko i zaigraju na svom najboljem nivou. Matju je bio ozbiljniji i bolji rival u prvom setu. Stekao je brejk prednosti u drugom gemu, doduše brzo ga je izgubio ali je opšti utisak bio da je sigurniji i raspoloženiji teniser u prvom delu današnjeg polufinala.

Tako se stiglo do 12. gema, gde se Janko našao u situaciji da spašava  i set loptu. Tu je Janko konačno pokazao mentalni kvalitet, koji ga je doveo i održao u društvu najboljih. Odigrao je najbolje u tim trenucima a kada je u taj brejku stigao do 6-4, činilo se da je set rešen. Nije tako bilo. Janko je na svoj servis, promašio jednu ambicioznu bekend paralelu a onda je Matju krenu sa sjajnim servisima.

I sve je delovalo kao da pobednika ne može biti, dok se Matju nije prvi put susreo sa svojom prvom set loptom na sopstveni servis. Posle silnih sjajnih prvi servisa usledila su dva promašen uzastopna, uz identičan epilog, bekend u mrežu posle riterna. Janko je oberučke prihvatio poklon i sjajnom kombinacijom servisa u dalji ugao i insajd-in paralelom iz forhenda, praktično rešio meč.

Matju se borio još par gemova u drugom setu ali je očigledno bilo da se Francuz jedva održava u meču, tačnije da ima puno problema da spreči pritisak na svoj servis i eventualni brejk. Brejk se dogodio u šestom gemu drugog seta i time je meč bio rešen.

Janko će se u finalu sastati sa Tomašom Belučijem, kojeg je pre nešto više od nedelju dana pobedio u Štutgartu posle velike borbe i tri seta. Janko bi pobedom u finalu, zaradio još 100 ATP poena, veoma korisnih u borbi za završni masters u Londonu.