Janko Tipsarević: Tenis mi je mnogo dao u životu!

 Janko Tipsarević je sa reprezentacijom Srbije obezbedio plasman u finale Dejvis kupa. To je bio jedan od, ali ne i jedini, razlog da vam prenesemo intervju koji je dao nekoliko dana nakon tog uspeha.

tipsarevic-daviscup-spr08r1Koliko ti znači Dejvis kup i kakva su očekivanja u finalu?

– Igranje za Srbiju mnogo utiče na moje samopouzdanje. Imam sreću da sam okružen neviđenim timom, tako da i ako izgubim, tu je ostatak da popravi rezultat. Dejvis kup je super i volim da zadržim pozitivne emocije posle njega što duže. Uskoro igramo finale sa Češkom, a oni su izuzetno dobra ekipa i biće naoštreni. Njihov dubl je veoma jak. Ipak, mislim da možemo da pobedimo.

A ukoliko pobedite, ostaje li dogovor da skačete “bandži”?

 – Još prošle godine moja ideja je bila da skačemo padobranom, ali se to nažalost nije ostvarilo. Za bandži ćemo videti… Nikako da se skupimo da pričamo o tome. Ja bih voleo, ali taj dan bi trebalo svi da budemo tu, što je teško izvodljivo. Obećavam da ćemo vam javiti ukoliko se odlučimo za to.

Ove godine reprezentacija Srbije ostala je bez Viktora Troickog koji je suspendovan zbog dopinga, da li se čuješ sa njim?

 – Čujemo se redovno, na svaka tri dana. On je pobegao u Monte Karlo, jer mu je muka više od svih priča o dopingu. Neverovatno koliko pozitivno i zdravo razmišlja, pogotovu kada se u toku Dejvis kupa suočio sa tim da ga nisu pustili ni da uđe u Arenu, što je besmisleno. Trening leči sve, Viktor je sada nikad mršaviji, ali zato nikad spremniji.

Pitali smo Janka kakvi su mu planovi za sledeću godinu?

 – U 2012. godini sam stvarno igrao mnogo, ali sam pobeđivao. Ipak, ove godine sam odigrao isti broj turnira, ali znatno lošije. Zato od sledeće godine planiram da igram manje, jer kako me i tata savetuje, bolje ću igrati ukoliko napravim i malo odmora. Istina je, ne umem da se kontolišem i potpuno se isključim dok odmaram. Novak je, na primer, jako dobar u tome. Bitno je da i dalje imam stopostotnu želju da treniram! Igram Tokio, a posle me čekaju Šangaj, Moskva, Valensija, Pariz

Da li ćeš ostati u tenisu i posle završetka igračke karijere?

 – Sigurno! Tenis mi je mnogo dao u životu. Evo, u maju ove godine smo otvorili Akademiju tenisa “Tipsarević” kroz koju ću i posle povlačenja biti u tenisu.  Ne bih voleo da budem trener po svaku cenu, već bih voleo da me iskra u očima nekog klinca natera da to budem. Nisam prepotentan ako kažem da umem da prepoznam da li neko ima potencijala ili ne. Ipak, planiram da se bavim tenisom do 35-36 godine i možda će mi do tad putovanja već doći glave…

Spomenuo si svoju Akademiju tenisa, da li možeš da nam kažeš nešto više o tome?

 – Akademija je zapravo takmičarski klub za mlade i moram da se pohvalim da već sada imam problem sa terenima, jer ima puno dece. Plan nam je da uskoro zatvorimo terene kako bismo ih adaptirali za zimu. Cela ta priča mi pozitivno odvlači pažnju i u potpunosti sam ušao u to. Desi se da uveče umesto da gledam svoje mečeve i pratim greške koje sam pravio, ja razmišljam o klincima i njihovoj igri. Dobra stvar je što konačno mogu da treniram na svojim terenima kada je sezona šljake. Ranije, pa i sada, kada treba da treniram na nekoj drugoj podlozi, ja sam u tuđim klubovima, jer Srbija još uvek nema Nacionalni teniski centar. Ovom prilikom moram da se zahvalim svim klubovima koji su mi izlazili u susret, pomerali druge termine da bih ja trenirao i nikada mi nisu ništa naplatili.

Pored svih obaveza koje mu svakodnevno nameće tenis, Janko se sprema za najvažniju ulogu u životu, jer u januaru postaje otac. Koliko će se promeniti tvoj život kada dobiješ dete i kako izlaziš na kraj sa tom činjenicom?

 – Činjenica da ću dobiti dete skreće mi pažnju, ali samo pozitivno. To mi je motiv da sutra budem još bolji. Biljana je dobro, često se i zaboravi da je trudna, jer i dalje radi. Svestan sam da će ona obavljati većinu posla oko deteta, jer ja imam mnogo obaveza, ali ću se truditi da što više pomognem. Njena podrška na turnirima mi mnogo znači, uvek igram bolje kada je tu, ali sada kada je u sedmom mesecu trudnoće, a i posle kada dođe dete, ona će morati manje da putuje.

I za kraj, pitali smo Janka i šta misli o nedavno ozvaničenoj veridbi Novaka i Jelene?

 – To je jako lepo i smatram da će im veza zbog veridbe biti čvršća, a govorim iz ličnog iskustva. Njih dvoje se, čini mi se, zabavljaju duže od mene i Biljane i mislim da je sada pravo vreme za to.

Izvor: Press