Janko pronasao resenje za Simona

Po istom receptu, kojim je gubio dosadašnje mečeve, Janko je dobio ovaj peti protiv Žila Simona. Opet su se igrala dva teška i tvrda seta, ali je ovoga puta Janko bio taj, koji je dominirao u trrećem, 7-6(3) 5-7 6-1.

U prvom, kao da su igrači čekali taj brejk. Nije bilo previše uzbuđenja, brejk lopti, a puno je gemova završeno sa nulom na strani onoga koji prima servis. Ipak, Simon je bio taj koji je bio bliži da napravi brejk, jer je dva puta stizao do 30-30 a poseban pritisak je napravio u 11. gemu, kada je bilo dosta izjednačenja, ali nijedna brejk lopta. U taj brejku, Janko je brzo stigao do nedostižnih 4-0.

U drugom setu, posle raznih pauza, što zbog ukazivanaj pomoći Janku, što zbog saniranja rupa na terenu, Janko je krenu u ozbiljnije napade na protivnikov servis. Dva puta je imao 15-40, u petom i sedmom gemu, uz još tri brejk lopte pride, ali mu nikako nije pošlo za rukom da učini taj odlučujući korak ka pobedi. Kako to obično biva, usledila je kazna  kada se činilo da ćemo videti još jedan 13. gem. Simon lako stiže do 00-40 i to koristi.

Onda se desilo neočekivano. Simon je zaista igrao sjajno pred kraj drugog seta. Branio se kao u najboljim danima i bez obzira na podlogu, fenomenalno kretao i servirao. Janko, umesto da klone duhom, posle razočaravajućeg završetka seta, krenuo je još agresivnije u treći.  To izgleda nije ni Simon očekivao, pa se konačno desio brejk za Janka, koji je iz temelja promenio sliku na terenu. Janko je do kraja seta odigrao bez greške, dok je Simon iz gema u gem, pokazivao nervozu, pa su se greške ređale i tako pomogle Janku da previše lako dobije set i meč.

Tako su se u jednom danu desile do tada dve nezamislive pobede. Verdaskova protiv Nadala i Tipsarevića protiv Simona. Srbija će tako imati jednog tenisera u polufinalu, što je i red, s obzirom da ima dvojicu tenisera u Top 8. Novak je favorit, ali gledajući Jankovu igru sinoć i njegovo snalaženje na ovoj podlozi, ne  izraziti. Meč počinje oko 19h.