Janko Novakovim stopama

Janko Tipsarević je došao na korak od svog najvećeg uspeha u karijeri, prošlogodišnjeg četvrtfinala US opena. Na putu će mu se naći pobednik meča Kolšrajber – Izner, a do tog  uspeha je stigao sigurnom pobedom protiv Slovenca Žemlje u tri seta, 6-4 6-3 7-5.

Iz rezultata se vidi da to nije bio jednostavan meč. Grega je u velikom naletu, odavno nije izgubio meč, a plasman u 3. kolo je njegov najveći uspeh u karijeri. Zato je Jankov posao bio sve samo ne jednostavan, ali se može reći da je iskustvo sakupljeno u poslednjih godinu dana, svakako pomoglo Janku da izbegne komplikovaniju situaciju.

Setovi su odlučivani u završnicama. Janko je počeo meč sa brejkom manjka a da je njegov protivnik iskoristio jednu od dve vezane prilike za brejk u petom gemu, verovatno bi se Janko brzo susreo sa brejkom manjka. Ovako, Janko se na vreme skoncentrisao, i od 3-4 napravio seriju, pa sa dva brejka završio posao.

U drugom i trećem setu, Janko  je uglavnom kontrolisao meč, bio je sigurniji, ali je opet bio u situaciji da izgubi servis, u nezgodnom trenutku, na 3-3 u drugom setu. Uspeo je da odbrani brejk loptu, što je za posledicu imalo pad u igri Slovenca u narednom gemu, koji Janko dobija sa nulom, a zatim lagano završava set.

U trećem Janko je nepotrebno zakomplikovao sebi život, jer imao srevis za meč, ali je još jednom pokazao, kao i prethodnim mečevima, da može brzo da zaboravi kiks, pa je izgubljenu prednost ponovo vratio u sledećem gemu, ali je ovoga puta sigurno odservirao za meč.

Sve u svemu, Janko ne blista, to se mora priznati, mada su protivnici jači nego što to na papiru izgleda. Za sada iskustvo, uz naravno kvalitet, vode Janka kroz ovogodišnji US open, ali će u narednim kolima, a nadajmo se da će ih biti bar tri, morati da pokaže neko svoje nadahnutije izdanje, ako želi pobedu. To se lako može dogoditi, jer je Janko ipak čovek inspiracije.