Janko na visokom nivou

Ovakakve ili slične mečeve, i protiv Sema Kverija a i protiv drugih tenisera, Janko je često gubio, do pre godinu dana. Danas nije jer je i pored izuzetno raspoloženog protivnika i nekih malih kikseva kada je sopstvena igra u pitanju, ostao na jednom visokom nivou ceo meč a pre svega čvrst i skocentrisan. Zato Kveri, koji je podsećao na svoje najbolje dane, nije uspeo da obeshrabri Janka i više od početnog seta, 2-6 6-4 7-6 6-3.

Taj prvi set možda i nije za zameriti Janku. Kveri ga je odigrao neverovatno dobro, tako da Janko nije uspeo da se snađe iako sam nije preterano grešio. Kverijev forhend i servis su bili razorni a Janko je jedinu šasnu imao samo na početku meča, kada je propustio brejk loptu.

U drugom se krenulo po scenariju iz prvog, ali Janko ovoga puta nije dozvolio da nastavak bude isti. Propuštenu brejk loptu u prvom gemu Janko je nadoknadio u petom i od tada realno, on je bio taj koji kontroliše meč. Ako se izuzmu iz cele priče problemi s kraja drugog a pre svega brejk u trenucima kada je serivrao za treći set, u ostaloim delovima meča, Janko je bio mnogo sigurniji na servisu i više je pravio problema Kveriju kojem je servis često bio jedino oružje sa kojim je uspevao da se održi u meču.

Servis i forhend, naravno ali ga je Janko kontrolisanim, dovoljno snažnim i dubokim udarcima držao tamo gde je Amerikanac mnogo bezopasniji, par metara iza osnovne linije. Janko je dakle uspeo da održi prednost brejka do kraja seta, mada je imao 00-30 protiv sebe u desetom gemu. Tada se Janko provukao i ostao bez brejk lopte protiv sebe, ali nije u trećem setu, mada se mora priznati da je tada to bilo teže, jer je Janko ceo set čuvao brejk prednosti napravljen u prvom gemu.

U taj brejku, Janko je odmah došao do poena na servis protivnika, što mu je očigledno pomoglo da suvereno stigne do 2-1 u setovima. Treći set je bio set gde je bilo najmanje igre. Gemovi su prolazili a da nijedan od tenisera nije uspevao gotovo ni gem da uzme na protivnikov servis. Očigledno da je razlog tome bio prethodni set, gde su se igrači podosta istrošili u završnici. Tu je prednost imao Janko, i zbog činjenice da ima vođstvo u setovima i zbog toga što Kveri odavno ne igra velike ili važne mečeve. Dogodilo se očekivano, Janko je dočekao jedan slabiji servis gem protivnika i došao do odlučujućeg seta, a da je pri tom izgubio samo dva poena kada je servirao.

Još jedna pobeda za Janka koji je pokazao da ako neko hoće da ga pobedi, mora da igra bolje od njega i da na tom nivou ostane ceo meč, a to u ovom trenutku može mali broj tenisera, pa se sa optimizmom mogu očekivati naredni mečevi na Rolan Garosu. A  za razliku od prvog kola u narednom ga čeka neko protiv koga Janko ima pozitivan skor: Lu(2-0) ili Šardi (3-1).