Janko kasno proigrao

Jasno je, da Janko nije imao plan, veru i ideju kako da osvoji Madrid ili da se bar plasira u finale. Uradio je nešto što je njemu bilo veoma važno, taktički i igrački je nadigrao Simona i verovatno ga izbrisao kao problem u narednim mečevima. Onda se borio pa šta bude protiv Novaka, ali je meč sa Federerom bio van njegove pažnje sve do jutros. To je očigledno premalo, da se odigra jedan dobar i zreo meč protiv Federera, koji je u Madridu video svoju šansu i ustremio se pravo prema cilju. Zato i ubedljivih 6-2 6-3 za Rodžera.

Janku se uz sve to desilo, da dozvoli brejk u ranoj fazi meča, upravo ono što je na jedvite jade i sa većom mukom izbegao protiv Novaka. Onda je očigledno mentalitet “manjeg” igrača protiv “većeg ” došao do izražaja i do kraja seta, Janko jednostavno nije mogao da se oslobodi misli, da je lošim starto izgubio set, a možda mu je u glavi bio i meč.

Verovatno jeste, jer je i drugi set počeo na isti način. Nije Federer bio previše dobar, nije imao ni potrebu za tim, jednostavno je iskoristio priliku i greške Janka, dobro je servirao i bez pritiska, malo grešio. Stvari su se promenile malo prekasno. Janko je na 1-4 u drugom setu odigrao par poena, koji su podsetila na njegova izdanja iz prethodana dva meča. Sledila je najbolja igra na Federerov servis, Janko je konačno počeo da pogađa iz bekenda, pa je stigao i do svoje jedine brejk lopte. Jankova nesreća u tom gemu je bila, da bez obzira što je trajao oko 5 minuta, Rodžer gotovo da nije promašio nijedan prvi servis.

Slično se dogodilo dva gem kasnije kada je Federer servirao za meč. Bilo je 15-30, ima ju Janko i izjednačenje, ali je iz prevelike želje da popravi utisak i bude agresivan, napravio par grešaka i tako propustio priliku da još više ugrozi Federera.

Svejedno, Janko je na ovom turniru pokazao jedan novi kvalitet i sposobnost da odigra dva meča u nizu na zaista visokom nivou. Time je potvrdio da još nije dostigao svoj limit i da još napreduje. Šteta samo što ga servis danas nije služio kao protiv Novaka ili Simona (44% -701%(65%)), jer u nekom tvrđem meču, možda bi Janko našao put bar do jednog seta.

Federer je sa druge strane, iskoristio sve svoje šanse, kako u ovom meču, tako u dosadašnjem delu sezone, pa će u finalu imati priliku da preskoči Nadala na drugom mestu. Tako njegove, pomalo nadobudne izjave, o povratku na prvo mesto dobijaju na težini. Ako Rafa, Novak ali i žreb ubrzo nešto ne učine, već posle Vimbldona, možda vidimo Federera na prvom mestu, ponovo.