Janko dramatično, ali uspešno!

97674958151a8ad5d7077a667103513_size3Iako je imao velikih 2-0 u setovima, 4-2 u četvrtom i gem loptu za 5-2, a zatim i dve meč lopte na servis protivnika, Janko je podsetio na stare dane i dramatične mečeve po kojima je i dobio nadimak “maraton men”. Konačno 8-6 u petom setu za ukupno 3-2 u setovima, 7-6(3) 6-1 3-6 5-7 8-6 i prolaz u 3. kolo.

Ništa manje od dugog i neizvesnog meča se nije ni moglo očekivati od dva talentovana i nepredvidiva tenisera kakvi su Janko i Fernando Verdasko. Verdasko je na poslednja dva turnira pokazivao da se vraća  u formu, posle perioda loših rezultata zbog kojih je pao na 53. mesto ATP liste, najniže posle osam godina za Španca. Zato je bio potencijalno težak i opasan rival za još uvek nestabilnog Tipsarevića koji je takođe prolazio period krize igre i rezultata.

Nije počelo dobro, jer je Verdasko prvi napravio brejk, već na startu u drugom gemu, ali je na sreću Janko brzo izjednačio tako da se ušlo u neizvesnu završnicu seta, u kojoj je Tipsarević morao da rešava pitanje pobednika tek u taj brejku iako je u dva gema imao brejk lopte. Janko je bio bolji i sigurniji u odlučujućem gemu i stigao je do prvog seta posle 66 minuta igre.

Ono što je bila karakteristika prvog seta obeležilo je i ceo meč. Verdasko je bio agresivniji teniser i pravio je neuporedivno više grešaka od Janka, 89 naspram jankove 52, uz veći broj vinera, 74-49!

Posle neizvesnog prvog seta usledio je iznenađujuće lak posoa za Janka u drugom.Iako je spašavao brejk loptu u prvom gemu, Janko je ekspresno stigao do 5-0, a zatim svojim servisom sigurno priveo taj deo igre u svoju korist.

I onda je usedilo nešto uobičajeno kada je Janko u pitanju. Umesto da još više pritisne protivnika, Janku pada koncetracija, dozvoljava brejk koji ne uspeva da vrati do kraja seta. Četvrti set je bio svakako najdramitčniji, a takođe i najduži u meču. Svaki gem, sem trećeg,  igrao se  na razliku, a u većini su igrači imali brejk lopte. Janko je poveo sa 4-2, ispustio je tu prednost, ispustio dve meč lopte na 5-4,  a onda to platio brejkom na 5-5 i izgubljenim setom.

Srećom, Janko je zadržao koncetraciju u petom setu, bio sigurniji teniser kada je osvajanje sopstvenih servis gemova u pitanju i konačno sačekao svoju šansu na 7-6. Janko je stigao do 15-40, iskorsitio drugu meč loptu i stigao do tećeg kola i meča sa Mihailom Južnim, koji će na žalost morati da igra već sutra.

Meč je raspoređen na teren br.7 ne pre 14h, posle dva dubl meča, tako da će Janku ostati manje od 24h za oporavak od današnjeg napornog meča. Južni je takođe igrao danas svoj meč, ali je on trajao set manje, što može da bude mala prednost za ruskog tenisera, sa kojim se Janko do sada sastajao šest puta i ravnopravno podelio pobede i poraze.