IW: Pobeda Ane, Gulbis počistio Janka

Ana+Ivanovic+BNP+Paribas+Open+Day+8+YQbwT-_qSkKlNeuspešan nastup srpskih predstavnika u Indijan Velsu se nastavlja. Njih četvoro je noćas izašlo na teren, a samo je Ana ostvarilla pobedu, možda i zbog toga što njena protivnica ima samo 16 godina!

Ako išta može da pođe naopako, onda će poći. Marfijev zakon, očigledno primenljiv i na Jankovu trenutnu situaciju, ali i na situaciju kada je srpski tenis u kalifornijskoj pustinji u pitanju. Potpuno van forme, bez samopuzdanja, naleteo je u prvom nastupu na supertalentovanog i preporođenog Ernesta Gulbisa.

Rezultat je bio, dva osvojena gema za samo 47 minuta meča! Janko je imao “maler”, da u prvom setu, u kojem su teniseri sigurno osvajali svoje servis gemove, prvi dozvoli brejk, a svoju šansu na 4-2, ne iskoristi. I to je bilo sve od Janka do kraja meča. Izgubio je i narednih sedam gemova i čini se ušao u još dublju krizu, od one u kojoj je bio pred odlazak u Ameriku.

Janku ostaje dubl, kao uteha a on je i jedini preostali srpski predstavnik u dublu, kada je muška konkurencija u pitanju. Noćas su poraženi Troicki u paru sa Fonjinijem, kao i Zimonjić i Lindsted. Od Troickog i Fonjinija se nije mnogo očekivalo, pa poraz od manje poznatog para, Gonzales – Lipski i nije iznenađenje.

Možda nije ni poraz Zimonjića, jer iako su nastupili na turniru sa specijalnom pozivnicom, braća Marej su sve samo ne laka prepreka. Ipak, Nenad i Robert su u formi, igrali su dva finala na poslednja dva turnira i uzeli jednu titulu, pa se više očekivalo od 4-6 6-4 4-10 u ovom meču.

I na kraju Ana, mada je zbog rezultata trebalo da je na početku. Slabiji poznavaoci tenisa, koji su gledali meč, možda su pomislili da je preko puta Ane, Sloun Stivens, a svakako još jedna “imitacija” Serene Vilijams. Tejlor Tauzend je svakako slične građe kao Serenea, ima forhend koji ume da bude razarajući i precizan, a nosi sa sobom i knjižicu, podsetnik, koju čita u pauzama između gemova.

Ipak, talentovana Amerikanka, do skora najbolja juniorka na svetu, ima samo 16 godina, što se jasno videlo u ovom meču. Impresionirana događajem, lopte je više smeštala van terena, nego što je pravila vinere, ali se negde i Ana uklopila u takvu igru, pa je posle prvog seta, jedva bio koji viner upisan teniserkama, ali zato ukupno preko 30 grešaka, od kojih dve trećine otpada na mlađu.

Jasno je da je ovo prvi meč na turniru, mlada i nepoznata teniserka preko puta mreže, pa je bilo teško ući u pravi ritam, a pobeda od 6-1 6-2 govori da Ana nije imala ama baš nikakvih problema u kontroli meča. Moraće ipak bolje u narednom kolu, jer je Ana već osetila kako je opasna Mona Bartel, od koje je izgubila prošle godine u prvom kolu Štutgarta.

Noćas će na teren i jedini preostali srpski predstavnik u muškom singlu. Jedan ali vredan i najbolji, Novak Đoković će protiv Fabija Fonjinija na teren iza ponoći, verovatno negde između 1 i 2 sata, po našem vremenu.