ITF75k Trnava: Još jedan srpski derbi!

dolonc i krunicDugo vremena srpski navijači  priželjkivali su  okršaje najboljih srpskih teniserki na  turnirima WTA  i ITF kategorije.  

S vremena na  vreme dogodio bi se neki susret, ali u velikom vremenskom razmaku, Ane i Jelene i ponekad Jelene i Bojane. Eventualno, na najnižim kategorijama ITF-a bi nas naše teniserke ”počastile” nekim duelom, ali u periodima kada još nisu postale dovoljno poznate da bi to bilo primećeno.

Sada se ti dueli nižu, mada često u rundama kada ne bismo to baš voleli. Najsvetlija tačka je naravno srplki derbi u finalu WTA turnira u Montereju između Ane Ivanović i Jovane Jakšić. Zatim, nakon otkazane prve runde u Štutgartu, Ana i Jelena srele su se u polufinalu. Sada, Ana ili Bojana i Jelena, mogu da se sretnu u trećoj rundi mastersa u Madridu, ali ne pre nego što Bojana i Ana odigraju meč drugog kola.

Poslednji u nizu derbija jeste okršaj u prvom kolu jakog ITF turnira u Trnavi, 75k kategorije. Aleksandra Krunić i 8. nosilac Vesna Dolonc igraće na samom startu turnira.
Rang i iskustvo su na strani Vesne, dok po formi šanse su podjednake jer obe ove sezone kubure sa formom. Možda blagu prednost u tom smislu ima Aleksandra koja ima 8 pobeda i 9 poraza ove sezone, dok Vesna ima 4 pobede i 10 poraza.

Koja prođe dalje imaće lakši posao u drugom kolu, gde bi je čekala ili kvalifikantkinja ili dobitnica  specijalne pozivnice Viktorija Kuzmova, dok za plasman u polufinale kao potencijalne protivnice imaju Oliviju Rogovsku, Juliju Gluško ili Tadeju Majerić.

Jovana Jakšić postavljena je za 6. nosioca i startuje protiv Lesije Curenko. Drugo kolo može joj doneti revanš prošlonedeljnog finala protiv Sajsaj Dženg. U njenom delu žreba su i Petra Martić, Danka Kovinić, Ana Karolina Šmidlova i druge…

Na istom turniru u kvalifikacijama se nalazi Milana Spremo koja je na korak od toga da po prvi put bude u glavnom žrebu jednog turnira 75k kategorije. Savladala je top 300 teniserke Sandru Zanjevski u Dalilu Jakupović i vrlo je blizu da se približi  top 400 na WTA listi, a da bi ušla u glavni žreb trebalo bi da savlada 171. igračicu sveta Renatu Voracovu (CZE).