ITF: Novak i Serena najbolji

ITF svake godine bira najbolje tenisere i teniserke u seniorskoj, juniorskoj i dubl konkurenciji, kao i najbolje u obe konkurencije među teniserima koji igraju u invalidskim kolicima. Izbor je na prvi pogled logičan, mada se desilo, da prva na WTA listi nije i najbolja.

Novak Đoković je titulu najboljeg osvojio drugu godinu uzsatopno. Ako je negde sredinom godine, bilo više kandidata za tu titulu, sjajan Novakov finiš otklonio je sve dileme, kako na ATP lsiti tako i kod žirija ITF-a.

Iako je tek treća na WTA listi, Serenina sezona ne ostavlja dilemu ko je bio najbolji na svetu u protekloj godini. Mada ne treba umanjiti ni rezultate Azarenke, pa ni Šarapove, osvajanje Vimbldona, OI u obe konkurencije, USO i konačno WTA šampionata u Istanbulu, su bili neoborivi argumenti, da Serena osvoji ovu nagradu po treći put.

Braća Brajan su gotovo rezervisani za najbolji dubl svake godine u pretelih deset godina. Ovo im je bio deveti izbor, dok je njihovom koleginicama u ženskoj konkurenciji, Erani i Vinci, ovo prvi naslov. I jedni i drugi su sezonu završili kao najbolji na listi dublova. Braća Brajan su imali nešto slabiju sezonu što se tiče GS titula, uzeli su “samo” USO, ali su se zato okitili zlatnom medaljom na OI i ukupno osvojili sedam turnira ove godine. Erani i Vinci su baš na GS turnirima briljirale. Titula u Parizu i Njujorku uz finale Melburna, je zaista impresivan rezultat.

Filip Pelivo je mladi Kanađanin, koji je osvojio titulu najboljeg juniora na svetu. Dileme nije bilo, jer trenutno prvoplasirani junior na  rang listi, igrao je sva četiri finala GS turnira u ovoj godini, od kojih je poslednja dva dobio, Vimbldon i USO.

Tejlor Tauzend je mlada 16-ogodišnja Amerikanka, koja je takođe prva u svojoj konkurenciji i koja je titulu najbolje donela svojoj zemlji prvi put posle 30 godina. Tejlor se doduše više istakla u dubl konkurenciji, gde je osvojila tri GS turnira uz titulu u singlu, u Melburnu.

Na kraju, treba odati priznanje i hendikepiranima, koji tenis igraju iz invalidskih kolica, Stefan Houdet kod tenisera i Ester Verger. Imena jasno nepoznata široj javnosti, ali njihove titule ne zaostaju ništa manje po vrednosti i trudu uloženom da se do njih sstigne.