ITF i čelindžeri: Razigrani dublovi i sjajni Zekić

U nedelji za nama, nije bilo previše uspeha za srpske tenisere u pojedinačnoj konkurenciji. Ipak, jedna titula je osvojena ali su zato Dolonc i Ćirić, doneli dve titule u dublu i tako nastavili seriju titla na turnirima niže kategorije, prekinutu na kratko prošle nedelje.

Svakako da je trijumf Dolonc u paru sa Stefani Vegel na izuzetno jakom turniru u Šrusberiju, čiji je nagradni fond, 75.000 dolara, njaveći rezultat postignut ove nedelje. Vesna i Stefani, su u finalu posle tri seta bile bolje od sestara Pliskove sa, 6-1 6-7(3) 15-13. Ovo je druga ovogodišnaj titula za Vesnu u dublu, na turnirima koji bi se kod tenisera imali status čelindžera,  uz jednu titulu u singlu, osvojenu nedavno u Donjetsku.

Vesna je i prošle nedelje igrala finale dubla, i to na WTA turniru u Taškentu, ali je sa Čakvetadze predala u finalu, posle izgubljenog prvog seta. Vesna je na ovonedeljnom turniru startovala dobro i u singlu ali je u drugom kolu poražena, upravo od njene partnerke u dublu.

Ni uspeh Nikole Ćirića nije ništa mnaji. Ćira polako napušta čelindžere, ali je ove nedelje zaigrao na jednom, u slovačkom gradu Trnavi, koji je igran za nagradni fond od 64.000 evra. Ćirić je zastao u trećem kolu kvalifikacija, ali je zato u dublu sa Goranom Tošićem stigao do finala, gde su pobedili hrvatski dubl, Škugor i Pavić, sa 7-6 7-5. Zanimljivo, da je ovo sedma zajednička titula za Ćirića i Tošića. Prošle godine su osvojili čelindžer u Montevideu, a daleke 2004. godine su harali po fjučersima u regionu, kada su uzeli čak pet tiutla! Ova godina je tako postala druga najuspešnija za Ćirića, kada je dubl u pitanju jer je do sada osvojio fjučers u Italiji sa Bašićem i čelindžer u Sevilji sa Pašanskim.

Na kraju, fjučers u Nišu  je za malo pripao srpskim teniserima. Miljan Zekić je pokazao da se polako vraća u formu iz prošle godine, kada je osvojio tri titule na fjučersima i stigao do 267. mesta na ATP listi. Miljan je osvojio svoji šestu ITF titulu u singlu, drugu ove godine, pobedivši u finalu Bugarina Tihomira Grozdanova sa 5-7 6-1 6-1. Na žalost, rezultati Zekića, koji ima 24. godine, na jačim turnirima nisu ni izbliza tako dobri kao na fjučersima. Na čelindžerima uglavno stiže do četvrtfinala, a ATP turnirima ima dva druga kola kvlaifikacija, u Beogradu prošle i ove godine.

Titula u dublu, na turniru u Nišu, je izmakla nekada velikoj nadi srpskog tenisa Ilija Vučić. Ilija je u paru sa Meksikancem, Herera – Eguluzom, izgubio od hrvatske kombinacije Kekez – Mijačić, sa 6-3 6-3. 22-dvogodišnji ilija, nekada 30. junior na svetu, ni izbliza nije ponovio rezultate iz juniorske konkurencije. Ilija se nije dobacio dalje od 881. mesta na ATP lsiti, gde se otprilike i sada nalazi, a od titula ima dve u dublu, 2008. i 2010. godine.

Treba još reći, da su Kostić i Mirčić, prošli kvalifikacije 50.000 dolara vrednog turnira u Podgorici, ali su obe, zajedno sa Novčić koja je dobila specijalnu pozivnicu, ispale u prvom kolu. Pažnje vredan je još samo rezultat Tamare Čurović, koja je stigla do četvrtfinala 25-ice turnira u Rusiji, pobedivši u prvom kolu članicu Top 300, Irinu Burjačok. Ipak, nije mogla dalje od četvrtfinala, gde je izgubila od domaće igračice, Anastasije Frolove.