ITF: Đoković i Vilijamsova najbolji u 2013.

novak djokovicNa kraju svake sezone, nakon ATP i WTA proglašenja najboljih tenisera i teniserki sveta, i Internacionalna Teniska Federeacija daje svoj sud.

Po prvi put od 1990. godne nagradu ITF-a među teniserima neće dobiti teniser koji je  okončao sezonu na prvom mestu!
Do sada, ATP i ITF su se potpuno slagali sa  zvaničnom rang listom i samo potvrdili ko je najbolji.

Novak ovu nagradu dobija treći put, i to u nizu.  Novak je igrao  tri finala na Gren Slemovima, od čega ima  jednu titulu, i na sve to ima i jedno polufinale. Takođe,  igrao je svaku rundu u Dejvis Kup takmičenju gde je prošao neporaen i odveo srpski tim u finale. S obzirom da ITF organizuje upravo samo ta takmičenja, verovatno su smatrali da su ti uspesi veći nego dve titule Nadala, uz jedno ispadanje u prvoj rundi i neigranje jednog GS-a i Dejvis kupa, ako Đoković ima 7 titula, koje uključuju i Završni Šampionat, naspram Nadalovih 10.

serena vilijams wta istanbul 2013Kod teniserki je stanje suprotno. Tek peti put u poslenjih 15 godina,  Teniserka koja je završila godinu na prvom mstu, ujedinila je  ITF i WTA i potvrdila da je najbolja. Serena Vilijams je jedna od dve teniserke kojima je to uspelo . Amerkanka je treći put  prva u sve tri kategorije, a ovo joj je ukupno četvrta nagrada od ITF-a (od WTA ima čak 5). Druga teniserka koja je uspela da ujedini rang listu sa WTA i ITF-om  bila je Žistin Enan.

U konkurenciji parova  braća Brajan, kao i italijanski duo Sara Erani i Roberta Vinči takođe su dobili i treću potvrdu da su najblji.

Među juniorima najblji su švajcarska teniserka Belinda Benčič i nemački teniser Aleksandar Zverev.

Kompletnu listu nagrađivanih profesionalaca u pojedinačnoj kategoriji po sezonama, možete videti OVDE