Italijanska renesansa

Ovog meseca, italijanske teniserke obeležile su WTA turnire. Nakon trijumfa Roberte Vinči na Premijer turniru u Snakt Petersburgu, u pobednički krug ponovo su ušle Sara Erani i Frančeska Skijavone.Premijer turnir u Dubaiju obilovao je iznenađenjima. Od 8 nosilaca, ni jedna jedina teniserka nije zabeležila bar jednu pobedu. Sve su poražene u prvoj, odnosno u dugoj rundi. Nosioci 1-4 su u prvoj rundi bile slobodne.
Na kraju, šansu je iskoristila Sara Erani i tako osvojila svoj najveću titulu u karijeri.
Svoju 9. titulu u karijeri Sara je osvojila pobedom nad Barborom Stricovom iz Češke, i to vrlo ubedljivo, sa 6-2, 6-0. Italijanka je tako došla do svoje prve Premijer titule, u petom pokušaju, iako nije naišla ni na jednu top 20 teniserku.

Istovremeno, na drugom kontinentu, još jedna Italijanka je slavila. Bivša šampionka Rolan Garosa, Frančeska Skijavone osvojila je prvu titulu nakon čak tri godine, a ukupno sedmu u karijeri. U finalu turnira u Rio de Žaneiru, Italijanka je slavila protiv američke teniserke Šelbi Rodžers rezultatom 2-6, 6-2, 6-2.

Nedelju dana kasnije na Premijer 5 turniru u Dohi, Sara Erani je igrala finale parova, a Roberta Vinči četvrtfinale u pojedinačnoj konkurenciji. Tako su zaokružile jedan neverovatan mesec za italijanski ženski tenis.

FILE -- In this Nov. 7 2010 file photo, from left, Flavia Pennetta, Roberta Vinci, Sara Errani and Francesca Schiavone hold their Fed Cup trophies after beating the United States in the Fed Cup final tennis match in San Diego. The sudden success of Roberta Vinci and Flavia Pennetta isn't really so sudden. The groundwork that led to Saturday's all-Italian U.S. Open final was laid down nine years ago. (AP Photo/Gregory Bull)

(AP Photo/Gregory Bull)

Kada se uzme u obzir:
– da su na prošlogodišnje US Openu Flavija Peneta i Roberta Vinči igrale finale
– da je Sara Erani igrala finale Rolan Garosa 2012,
– da je Skijavone na istom turniru  igrala finale 2011. i osvojila titulu 2010,
– da su u periodu od 2012. do 2014. Erani i Vinči bile tim br1 u konkurenciji parova, i da su igrale osam GS finala, od kojih su osvojile pet, kompletiravši sva četiri,
– da je i Peneta bila br 1 u konkurenciji parova, igrala finale US Opena dva puta , i osvojila Rolan Garos,
– da konstantno već više od pola decenije ima bar jedna od pomenutih Italijanki u top 10, da su osvojile nebrojene WTA titule i da uz Karin Knap i Kamilu Đorđi imaju konstantne top 50 igračice koje osvajaju turnire,
– da je Fed kup tim Italije u tom periodu konstanstno u svetskoj grupi, da je osvojio ovo takmičenje četiri puta i bio tim br.1 tri puta na kraju godine,
jasno je da je i zašto je ovo zlatno doba italijanskog ženskog tenisa.