Istorijski uspeh za Jovanu Jakšić: Finale Montereja!

jovana jaksicVeliki podvig napravila je Jovana Jakšić plasmanom u finale Montereja. Do sada u karijeri nikada nije stigla do četvrtfinala nekog WTA turnira, a u Montereju je napravila veliki uspeh plasiravši se u svoje prvo WTA finale. 

U polufinalu je igrala protiv 23 godine starije Japanke Kimiko Date-Krum i pobedila posle dva sata i 55 minuta velike i iscrpljujuće borbe. U prvom setu videli smo po jedan brejk sa obe strane, a u 12. gemu Jovana je imala dve set lopte koje nije iskoristila, pa je usledio taj-brejk. U njemu je Japanka prvo povela sa 3-0, Jovana joj odgovara sa tri vezena poena za 3-3. Izjednačeno je bilo sve do 5-5, kada Japanka veže dva poena i osvaja set sa 7-6.

Drugi set počeo je brejkom Jovane Jakšić koji je ona sačuvala sve do šestog gema, kada je Japanka uspela da vrati izgubljeno i dođe do izjednačenja – 3-3. Ali, već u narednom gemu Jovana je ponovo oduzela servis rivalki, da bi Japanka opet uzvratila i došla do izjednačenja od 4-4. U devetom gemu Jovana Jakšić pravi odlučujući brejk, koji je u desetom gemu i materijalizovala za konačnih 6-4 u drugom setu.

jovanaIsti scenario kao u drugom, viđen je i u trećem setu. Prva do brejka stiže naša teniserka i čuva ga sve do šestog gema kada Japanka poravnjava na 3-3. Ključni momenat u trećem setu  desio se u devetom gemu, kada je Jovana hrabro napala forhendom na drugoj brejk lopti i pogodila je za 5-4 i servis za meč. Srpkinji nije zadrhtala ruka na servisu za meč, pa je materijalizovala već prvu meč loptu za veliko finale.

Finale WTA Montereja biće istorijsko za srpski ženski tenis. Prvu put u finalu nekog WTA turnira igraće dve Srpkinje – Ana Ivanović i Jovana Jakšić. Iako su Jelena Janković i Ana Ivanović bile prve na svetu i u samom vrhu teniske elite nikada nisu igrale jedna protiv druge u finalu WTA turnira. Zato je večerašnje finale prava poslastica za srpski tenis.