Istanbul: Četiri najbolje u finalu

Dogodilo se očekivano. I pored svih uzbuđenja i odličnih mečeva, u polufinale će četiri najbolje. Jeste da raspored u crvenoj grupi ne odgovara onome na WTA listi ali pošto je u pitanju Serena, ni to nije iznenađenje. Dakle, polufinala su Serena Vilijams – Agnješka Radvanska i Viktorija Azarenka – Marija Šarapova.

U jučerašnjim mečevima videli smo rešenu Šarapovu da što pre završi meč i tako sebi da koji sat više odmora pred današnja polufinala. Uspela je u tome, a i bilo je za očekivati, jer je Stosur ipak daleko od teniserke koja je Mariju pobedila prošle godine na istom mestu, mada je to ponovila i nedavno u Tokiju. Ništa Samanti nije polazilo za rukom dok je Marija odigrala najbolji meč na turniru pa je i rezultat adekvatan, 6-0 6-3.

Onda su sledila dva meča koja su odlučivala o polufinalistinjama, ali koja su po stilu bila potpuno različita. I Radvanska i Azarenka su imale problema na početku svojih mečeva. Radvanska je čak izgubila set a Vika se spašavala u poslednji čas, da joj se ne desi isto, ali su u nastavku pokazale da su bolje.

Radvanska nije dozvolila Erani da dođe u situaciju da pomisli da može da dobije meč. Doduše, ispustila je brejk prednosti na 4-3 ali je bila sigurna u narednim servis gemovima a ono što je propustila na 4-4, nadoknadila je na 5-5. Napravila je brejk, zatim svojim servisom uvela meč u treći set, gde je bila dominantna, 6-7 7-5 6-4.

Li Na je uradila nešto slično kao protiv Serene. Ušla je odlično u meč, neverovatno dobro je servirala i dok je servis držao, imala je prednost. Ipak, pred kraj seta servis popušta, Azarenka dva puta vraća brejk prednosti, jednom na 5-4 za Li, i od tada dominira u meču. Doduše, igrao se taj brejk u prvom ali je Vika sve vreme kontrolisala igru i imala prednost, baš kao tokom celog drugog seta, 7-6, 6-3.

Turnir u Istanbulu je još jednom pokazao manu ovakvog sistema igranja. Naime, Serena je morala da igra tri meča u tri dana i pitanje je šta bi se dogodilo da je samo jedan bio dugačak i naporan. Ono što će danas teniserkama biti možda veći problem, nego kvalitet protivnice, je činjenica da neke umornije a neke odmornije dočekuju današnja polufinala. Serena je imala dan odmora dok je Šarapova igrala prvi meč juče i one će svakako biti u prednosti u odnosu na Radvansku, koja je igrala tri i po sata dug sinoćnji meč. Azarenka se zadržala kraće na terenu ali je njen meč završen negde oko ponoći.

Kako će se to odraziti na današnje mečeve, videćemo. Serena bi i bez toga bila favorit protiv Radvanske, a meč između Šarapove i Azarenke je otvoren bez obzira na neke ubedljive pobede Azarenke u poslednje vreme. Što je još gore po Radvansku, današnji program počinje ranije, zbog dubl mečeva, pa će njen meč koji se igra kao prvi, početi oko 14h, a zatim sledi drugo polufinale. Program otvaraju Huber i Rejmond protiv Hlavackove i Hradecke, a zatvaraju Ereni i Vinči, protiv Kirilenko i Petrove.