Istanbul: Serena i Marija obezbedile polufinale

Ako je prvi dan protekao relativno mirno, drugi nam je pružio duge i sjajne mečeve od kojih je jedan završen tek dva sata iza ponoći!

Da su Šarapova i Radvanska morale da igraju svoje mečeve trećeg kola danas, verovatno im ne bi bilo lako da se oporave od tri sata i 12 minuta dugog meča, koji je počeo tek oko 23h zbog inače kasnog početak programa i dugih mečeva igranih pre njih. Zašto mečevi počinju tek od 17h po lokalnom vremenu je pitanje za WTA i organizatore, tek, kasni početak nije smetao Mariji i Agnješki da pruže sjajan tenis i veliku borbu u svakom setu.

Svaki od setova se završavao sa 7-5, s tim što je Radvanskoj pripao prvi a Šarapovoj ostala dva. Ako je prvi set rešio jedan jedini brejk, napravljen u poslednjem gemu na servis Šarapove, u drugom je bilo dosta oduzimanja servisa ali je Šarapova uglavnom bila ta koja je kontrolisala rezultat, može se reći i igru. Iako je Radvanska pokazala svu raskoš njenog načina igranja tenisa, utisak je da je sve zavisilo od Šarapove i njenih grešaka, ali tako je uglavnom uvek kada je na terenu ruska teniserka.

Šarapova je tako obezbedila jedno od prva dva mesta u beloj grupi a, oko sedam sati pre toga, to je pošlo za rukom i Sereni Vilijams u crvenoj. Li Na je imala sjajan start, odličnu igru i vođstvo od 4-1 u prvom setu ali to je sve što je uspela da uradi protiv odlične Serene. Jednostavno, Amerikanka izgleda super spremno, sjajno se kreće i puca od snage i samopouzdanja, tako da je Li morala manje da greši i da duže kontroliše poene, što joj baš nije sasvim polazilo za rukom. Serena je brzo okrenula rezultat i servirala za set ali je ipak morala u taj brejk gde je ubedljivo došla do seta.

Drugi set je, ipak, bio formalnost jer su jedino greške mogle da spreče Serenu da dođe do nove pobede. Na kraju 7-6(2) 6-3 u, povremeno, veoma kvalitetnom meču.

Verovatno najuzbudljiviji meč dana su odigrale Azarenka i Kerber. Iako je ovo bio tek prvi meč za najbolju sa WTA liste, malo je nedostajalo da odmah dođe u tešku situaciju da protiv Serene traži put do plasmana u završnicu turnira. Da je jedna od dve meč lopte završila tamo gde ne odgovara Viktoriji, Kerber bi slavila. To se nije desilo a način kako je Azarenka spasila te lopte deluje zastrašujuće za protivnice.

Na 5-4 za protivnicu, stiglo se do 15-40 na servis Azarenke, a onda je beloruska teniserka preuzela stvar u svoje ruke, fijukali su agresivni udarci iz forhenda i bekenda, Kerber se junački branila nadajući se da će neki od tih udaraca završiti u mreži ili autu, ali je utisak bio da je u takvom tempu morala i sto puta da udari lopticu, nijedna ne bi pala na pogrešno mesto. Jednostavno, izraz lica, govor tela je pokazivao da Azarenka ne može taj meč da izgubi. Bilo je borbe i kasnije, vraćala se Kerber posle brejka zaostatka u trećem setu ali nije mogla više, iako je sve iznenadila sjajnom igrom u verovatno najboljem meču karijere. Čisto da pokaže zluradima da nije zalutala na ovaj skup najboljih.

Taj drugi set je Azarenka rešila u taj brejku gde je, baš kao i u prvom, imala 6-2, ali ovoga puta nije propustila priliku da reši set u svoju korist. U prvom jeste, pa je Kerber dobila taj gem sa 13 – 11.

Danas će Azarenka ponovo na teren, gde bi trebalo da u meču sa Serenom odluči ko će sa kog mesta u polufinale. Naravno, tu se i Li Na nešto pita, koja će svoj meč igrati pre Vike i Serene, protiv Kerber, od 17h. Za kraj dana, možda ponovo negde oko 23h, na teren će u beloj grupi zamena za Kvitovu, Samanta Stosur i Sara Erani.