IPTL teniska liga – prvi vikend

Od 28. novembra do 13. decembra održava se pravi teniski spektakl u Aziji – prvo izdanje Međunarodne teniske Premijer lige! Prvi turnir igra se u Manili od 28. do 30. novembra, zatim se ide do Singapura, (od 2-4 decembr),a od 6. do 8. decembra su mečevi u Indiji, da bi se zavesa spustila u Dubaiju od 11. do 13. decembra. Od tenisera iz Srbije učestvuju Ana Ivanović, Novak Đoković i Nenad Zimonjić.

Međunardona teniska Premijer liga je ustvari teniska egzibicija, u kojoj se neće primenjivati uobičajena pravila ove igre. Postoje četiri tima, nazvana po gradovima koji će biti domaćini, dakle Manila Maveriks, Singapur Slemers, Mikromaks Indijan Ejsiz i UAE Rojals.

anna

Pravila su jasna i u svakom dvoboju igraće se pet setova: jedan u muškom singlu, jedan u muškom dublu, jedan u ženskom singlu, jedan u mešovitom dublu i jedan meč “legendi” tenisa. Pobednik je onaj tim koji sakupi najviše gemova u tih 5 setova. Pri rezultatu 5-5 odmah će se igrati taj-brejk, koji je drugačiji, jer se igra na 5 minuta, i koja strana osvoji više poena za tih 5 minuta, osvojila je i taj brejk. U ostalim gemovima nema igre “na prednost”, već posle izjednačenja gem osvaja onaj ko osvoji prvi sledeći poen. Takođe, ako prvi servis zakači mrežu i upadne u servis polje, igra se nastavlja i takođe nema hvatanja loptice prilikom lošeg izbačaja za ponovni pokušaj. Postoji i tzv. “happiness power point” koji prilikom aktiviranja važi kao dva poena, i postoji tajmer koji odmerava vreme između dva poena, koje od trenutka završetka prethodnog poena pa sve do izbačaja loptice ne sme biti duže od 20 sekundi. U suprotnom se poenom narađuje protivnička strana.

Ovo takmičenje ne donosi poene za WTA i ATP liste, već služi za zabavu navijača,(a možda i da se isprobaju neke moguće promene pravila, kao napr. nec i sl.), dok će igrači i pored zabave nešto zaraditi jer pobednik turnira osvaja milion dolara.

Da je ovo veliki događaj i da garantuje popularnost vidimo iz spiska učesnika, a on je zaista impozantan. Učesniici su: Novak Đoković, Pit Sampras, Ana Ivanović, Nenad Zimonjić, Rodžer Federer, Lejton Hjuit, Eženi Bušar, Karolina Vožnjacki, Kirsten Flipkens, Kristina Mladenović, Danijela Hantuhova, Viktorija Azarenka, Serena Vilijams, Marija Šarapova, Karlos Moja, Marin Čilić, Žo Vilfrid Conga, Endi Mari, Gael Monfis, Patrik Rafter, Andre Agasi, Goran Ivanišević i mnogi drugi.

nenad

Ovog vikenda igra se turnir na Filipinima  a od naših tenisera igraju Ana Ivanović i Nenad Zimonjić. Ana igra za ekipu “Indijan Ejsiz” gde je upisala dve pobede uz jedan poraz. Savladala je Danijelu Hantuhovu sa 6-0 i Mariju Šarapovu sa 6-3, dok je danas poražena od Kristine Mladenović sa 6-4.

Nenad Zimonjić takmiči se za “UAE Rojals”. On je u petak zabeležio dve pobede. Zimonjić je prvo sa Marinom Čilićem savladao Hjuija i Congu, rezultatom 6-4, da bi potom bio uspešan i u miksu. Sa partnerkom Kristinom Mladenović istim rezultatom nadigrao je Endija Marija i Mariju Šarapovu. Ipak, juče je Nenad pretrpeo dva poraza i to u muškom dublu od Bopane i Monfisa a onda je sa Kristinom Mladenović poražen od Bopane i Mirze sa 6-3.

Ostao je još da se završi dvoboj između Manila Meveriksa i Singapur Slemersa, ali bez obzira na taj meč nakon prvog vikenda na prvom mestu nalazi se tim Ane Ivanović – Indijan Ejsiz sa 12 bodova isped UAE Rojalsa sa 10 bodova.

Novak Đoković ćei za tim UAE Rojals sigurno igrati za vreme poslednjeg turnita u Dubaiju, jer je kao kapiten UAE Rojals dužan da igra barem u svojoj “prestonici”.