Intervju : Tamara Čurović

Počela sam da treniram sa 8 godina. U početku sam igrala rekreativno dva sata nedeljno u grupi, ali je ubrzo otkriven talenat i krenuli su rezultati, tad već nisam imala nameru da odustanem.

Ovako Tamara Čurović govori o svom upoznavanju sa tenisom. Rođena je 31.10.1994. godine u Beogradu.

tamara curovicTamaru su stručnjaci već na samom početku proglasili za tenisko „čudo od deteta“. Rezultati su samo išli u prilog toj konstataciji. Igrajući u konkurenciji do četrnaest godina na turnirima u Evropi igrala je pet finala, osvojila četiri trofeja, iako je igrala sa znatno starijim igračicama. Sa 14 godina imala je tri ITF trofeja i to u konkurenciji igračica koje su imale i po 18 godina.
Najbolji renking na juniorskoj ITF listi zabelezila je 17. maja 2010. godine kada se našla na 11. poziciji najboljih svetskih teniserki.

Beograđanka je bila najmlađa teniserka koja je uspela da udje u Top 500 na WTA listi najboljih profesionalnih teniserki sveta (12. jul 2010). Na žalost, povreda, koja ju je odvojila od teniskih terena sredinom 2010, i koja je potrajala skoro sedam meseci prekinula je ovu izuzetno talentovanu mladu Srpkinju da napravi još bolje rezultate.

Tamara CurovicNakon toga Tamara bukvalno kreće iz početka, a prošle godine stigla je do 394.mesta na WTA listi krajem maja, što joj je rang karijere. U dublu je zabeležila odlične rezultate, pa je trenutno u toj konkurenciji na 218.mestu, pet pozicija slabije od najboljeg plasmana do kog je stigla pre deset dana.

U karijeri ima dve titule na fjučersima u singlu, iz pet finala, dok u dublu ima čak osam trofeja, od čega je poslednja tri osvojila u prethodne tri nedelje na turnirima u Peruu.

Takođe, Tamara je bila član FED Kup selekcije Srbije u meču koji su naše devojke dobile u Novom Sadu protiv Kanade 2011. godine, ali nije dobila priliku da zaigra i debituje za reprezentaciju Srbije.

 

Reci nam nešto o svom timu? Imaš li sponzore ili pomoć Saveza?

Poslednje 3 godine nemam nijednog člana tima, osim što mama uglavnom putuje sa mnom i pomaže mi dosta u svemu. Nemam sponzore, ali imam određenu finansijsku pomoć Teniskog saveza koja mi svakako mnogo znači i veoma sam zahvalna Savezu na tome.

 

O osnovnim teniskim podacima kaže:

Omiljena podloga mi je šljaka jer najviše i igram na njoj. Imam sve udarce dosta dobre, nijedan ne odskače od drugih, osim možda voleja i servisa ako moram da ih izdvojim. Trudim se da stičem prednost servisom i reternom – to je ta neka agresivna strana igre, dok u polju volim da se nadmudrujem promenama ritma (imam solidan slajs) da bih poentirala forhednom jer nisam pristalica “šablonskog tenisa” koji se danas uglavnom igra.

 

Na žalost pripreme za ovu sezonu nisu prošle onako kako ih je zamislila. Povreda nikako ne može da se oslobodi :

Pre godinu dana povredila sam ligament skočnog zgloba, ali sam jureći poene i rang nastavila da igram da bih u oktobru bila primorana da stanem, odradim seriju raznoraznih terapija…Nedovoljno spremna forsirala sam turnire što je donelo dosta loših rezultata…

Odlučila sam da mi ova godina bude najbolja do sad – krenula sam na atletiku krajem decembra da fizički ojačam, međutim već posle nedelju dana dosle je do povrede Ahilove tetive i umesto vrhunske pripreme za ovu sezonu pauzirala sam 3 meseca i krenula faktički od nule. Usled velikog razočaranja nije mi više palo na pamet da se vratim na atletiku.

Tamara dublO dublu i omiljenoj partnerki kaže :

Na žalost nemam stalnu partnerku i to me dosta koči, ali uprkos tome postižem solidne rezultate. Moj najveci uspeh je 1/2 finale WTA turnira u Bad Gasteinu gde mi je partnerka bila Chiara Scholl (USA), dobro smo se uklopile. Volim da igram dubl, imam odlične voleje i razumem igru, a i kolektivna energija je posebna, međusobno se podržavamo i delimo i radost i tugu.

 

Kakvi su odnosi među igračicama ? Sa kim se družiš od teniserki ?

Od teniserki družim se sa Marinom Lazić, Barbarom Bonić, Anđelom Novčić i Ani Vangelovom, dok sam sa drugima u korektnim odnosima, ali bez ikakvog bližeg kontakta. Uglavnom svako gleda svoj interes, tako da pravog prijateljstva tu nema, ali ja imam dovoljno ispunjen socijalni život u Beogradu sa ljudima van tenisa.

Tamara Curovic 1Planovi za nastavak godine ?

Plan je da ove godine upišem fakultet ,ali svakako i da dam sve od sebe i vidim koliko daleko mogu da doguram pre svega u dublu, a onda i u singlu. Planiram i da studiram, ali i da nastavim i dalje da se bavim tenisom u isto vreme.

Šta radiš van terena?

U slobodno vreme uglavnom učim za prijemni ili gledam domaće serije, dok dosta vremena provodim i u čitanju knjiga o zdravlju.

Što se tiče narednih teniskih turniraTamara ostaje u Americi gde će odigrati još par turnira.

Ove nedelje na turniru serije 25k u Americi igra sa Chiarom Scholl, sa kojom je odigrala i WTA turnir u Bad Gaštajnu sredinom prethodne godine, kada su uspele da stignu do polufinala.

Velika zahvalnost Tamari za izdvojeno vreme i želja da je povredu zaobiđu i da konačno postigne ono što, pre svega, očekuje od sebe i za šta svi znamo da je sposobna.