Intervju: Novak spreman za masters u Rimu

novak đoković monte karlo 2013Prvi reket sveta Novak Đoković pokušaće da dođe so svog petog finala i treće titule na turniru u Rimu. Nakon odličnog starta na šljaci u Monte Karlu i iznenađenja u Madridu Nole  se sprema na poslednjoj stanici pred iskrcavanje na Rolan Garos.

Q:Možete li nam reći kako ste organizovali vaše dane između Madrida i Rima?
N.Đ.: Ne razlikuje se mnogo od priprema za bilo koji drugi turnir. Nakon Monte Karla nisam trenirao puno i sada to nadoknađujem. Program je sastavio ceo tim i za sada sve ide  kako treba.

Q: Kako se osećate fizički, bolje?
N.Đ.: YDa, osećam se odlično,  zglob  mi više ne pravi problem. Osećam s e dobro na ovom turniru, tu je dosta fanova i podrške, a dosta pomaže što znam jezik.  Osećam s ekao kod kuće ovde  a i činjenica da sam već dva puta trijumfovao uliva dosta samopouzdanja.

Q: Da li je ovo bitan turnir u smisli priprema za Rolan Garos?
N.Đ.: Pa, za mene svaki turnir ove kategorije je podjednako bitan i želim da igram najbolje na njima. Monte Karlo je bio najboljimogući  početak sezone šljake za mene dok je u Madridu bila druga priča. Znate, ovo je profesionalni turnir i uvek učite nešto novo, pokušavate da se unapredite, d aočvrsnete mentalno az ono što sledi. Želim da svu svoju pažnju iudsmerim ka ovom turniru, ne na Rolan Garos, da nađem pravu formu baš kao u Monte Karlu i verujem da to mogu. Dosta je odličnih igrača ovde, u dobroj formi. Neće biti lako, ali nije mi prvi put i nadam s euspehu na ovom turniru, a onda ću s efokusirati an RG.

Q: Ovde ste okruženi podrškom i obožavaocima. U Madridu nije bilo tako.
N.Đ.: Ja sam profesionalac, igram turnire i pokušavam da uživam u njima. Osvojio sam Madrid 2011. uz veliku podršku, a takođe imam dosta prijatelja i moj brat živi tamo. Nikada nisam imao problema do sada i zato sma sve to ostavio za sobom.Poštujem odluku publike d anavijaju za koga žele, iako je bilo malo neuobičajeno ono što se desilo tamo. Nije prijalo biti tretiran tako bez razloga. Ali, kao što rekoh, ostavio sma to iza sebe i uživam ovde gde sam.

Q:  Da li ste mentalno jako i sada kao i kada ste u pobedničkom nizu?
N.Đ.: Osećam se dobro ove godine. Osvojio sam tri titule, ali imao i neke neočekivane poraze. Naravno, ne očekujem ni da pobeđujem stalno, nekada dobiješ, nekada izgubiš. Ne odcenjujem nikoga, postoji dosta igrača van top4 ili 5 koji su podjednako opasni, kao na primer Vavrinka, koji nemaju šta da izgube u mečevima sa  velikom četvorkom na primer, i jedna pobeda je dovopljna da dobiju neverovatnu dozu samopouzdanja. Ja radim vredno sa svojim timom i za sada sve ide u odličnom pravcu.

Q: Da li učite iz svojih poraza?
N.Đ.: Svaki turnir donosi nešto novo. Bitno je da se svakom meču da podjednako an važnosti. Naravno, kada gubiš, razočaran si, ali možeš dosta  da naučiš o tome gde si možda pogrešio, šta nije valjalo i da to popraviš.

Q: Imali ste problema sa zglobom. Da li vam je to  stalno u podsvesti?
N.Đ.: Trudim se da ne mislim o takvim stvarima. Do sada nisam imao većih povreda u karijerui… Možda 2011. problem sa stomakom i eto sada taj zglog. Ali, sve je to deo sporta. Druge kolege su me dosta savetovali po tom pitanju. Najbitnije je da se o tome ne razmišlja previše i da im se dodaje ta psihološka dimenzija… Polako popuštam zaštitu na nozi i uveren sam da sam spreman za narednu nedelju.

Q: Šta mislite o načinu postavljanja nosilaca koji se strogo vode rang listom?
N.Đ.: Pravila su jasna-rang lista pokazuje ko je najbolji i nije na meni da kažem šat je fer a šta ne. Rafa nije igrao 7 meseci i vratio se u 7 finala u nizu. To je neverovatno, a dešavale su se slične stvari i ranije…

Izvor: Zvaničan sajt mastersa u Rimu