INTERVJU : Miki Janković

Tenis sam počeo da igram sa 6 godina, u TK Partizan, starija sestra je dobila letku u školi mesec dana besplatne škole, pa sam krenuo sa njom, ali ona je brzo odustala, a ja nastavio sa treninzima.
 Ovako o svojim teniskim počecima govori Miki Janković, teniser koji igra najbolju sezonu karijere i koji je pre samo devet dana došao do ranga karijere.

miki jankovicMiki Janković je rođen u Beogradu 26. septembra 1994. godine. Još kao junior imao je zapažene rezultate. Šira javnost je prvi put čula za njega 2010. godine kada je posle brojnih osvojenih turnira u konkurenciji do 16 godine završio na prvom mestu rang liste tenisera u ovoj konkurenciji. Već naredne godine Janković se probio u četvrtfinale otvorenog prvenstva Francuske u pojedinačnoj konkurenciji juniora, kao i u polufinale istog turnira u konkurenciji parova.

Ubrzo je prešao u profesionalne vode i iz godine u godinu napredovao, da bi ove sezone došao do rezultata karijere i najboljeg plasmana. Napredak je evidentan, Miki se prebacio na čelendzere, a o tome, svom tenisu i drugim temama pričao je u intervjuu za naš sajt.

Ove sezone beležite rang i rezultate karijere. Kako ste zadovoljni dosadašnjim delom 2016.godine?

Dosadašnjim delom sezone sam delimično zadovoljan. Početak sezone sam mogao i trebao da odigram malo bolje, ali obzirom da sam dugo vremena bio bez trenera i ikakvog plana, nije toliko loše.
Napravili ste tranziciju sa fjučersa na čelendžere, koja je osnovna razlika između ta dva nivoa takmičenja? Šta mislite, koja je osnovna razlika izmedju Vas ranije i sada, kada ste stigli do ranga karijere i ulaska u, na primer, top 200? 
To je bio plan početkom godine, da pokušam da odigram što vise čelendžera ove godine. Rezultati su promenljivi, ali bilo je važno napraviti taj korak, po cenu i gubljenja mečeva u kvalifikacijama ili prvim kolima, čisto zbog osećaja igranja na većim turnirima. Mislim da je glavna razlika u konstantnosti dobrih mečeva iz dana u dan, kao i u iskustvu tih starijih igrača, koji su tu već godinama.  Za napredak na rang listi i ulazak u top 200  najvažnije je biti konstantan na čelendžer turnirima. Naravno,pored toga, ima dosta stvari koje trebam i mogu da popravim u igri na svakom udarcu, ali mislim da će to doći sa pravim planom treninga I turnira, koji imam u Austriji.
 
miki jankovicKo su članovi Vašeg tima i imate li pomoć sponzora / Teniskog saveza?
 
Od pre 3 meseca mi je baza u Beču. Tamo sam krenuo saradnju sa menadžerskom agencijom Mccartney, i sa teniskim trenerom Schaller Gilbert. Imam određenu pomoć od Saveza, ali to, u svakom slučaju, nije dovoljno da bi se pokrili svi godišnji troškovi.
 
Često se vodi polemika o troškovima tenisera. Kako Vi gledate na to i kako ste zadovoljni raspodelom novca na turnirima? 
Troškovi profesionalnih tenisera su jako veliki, pogotovo nas koji još uvek nemamo toliku zaradu od nagrada na turnirima, tako da mislim da bi trebalo da podignu nagradne fondove ili da nekako pomognu igračima sa slabijim rangom u troškovima letova, hotela itd..
Igrate širom sveta, možete li približiti našim čitaocima kako izgleda Vaš boravak na turniru? Stignete li da obiđete ta mesta? 
Uglavnom boravci na turnirima nisu jako interesantni jer većinu vremena provodimo u klubu ili hotelu, odmarajući se za mečeve, a kada smo u nekom većem gradu odemo u obilazak, ako se desi da imamo malo više vremena.
miki jankovicKako izgleda Vaš dan kada trenirate, a kako kada ste slobodni? Neki hobi? 
Dan kada treniram obično kreće zagrevanjem pola sata pred prvi teniski trening, zatim sat i po do dva teniski trening, pauza za ručak i mali odmor, pa drugi teniski trening isto vremena, od jednog i po sata do dva. Od kada sam krenuo sa treninzima u Austriji imao sam jako malo slobodnih dana, ali pokušavam, kad god mogu, da dođem u Beograd, često se desi da dođem samo na dan, dva, i moram nazad, tako da tad iskoristim priliku da se podsetim mamine kuhinje, provedem što više vremena sa porodicom i devojkom.
Za kraj nam recite u kakvom ste odnosu sa teniserima, ima li tu prijateljstva? 
Sa svim teniserima sam u dobrim odnosima, ima dosta druženja na turnirima, kad se zadesimo zajedno, pogotovo jer smo svi približnih godina i znamo se od prvih juniorskih turnira po Srbiji.
Miki je trenutno na rehabilitaciji i oporavlja se od povrede kuka zadobijene u Kazahstanu pre dve nedelje, ali oporavak teče dobro pa će se na teren vratiti na čelendžeru u Italiji, one tamo sedmice, a kasnije će sa timom napraviti plan turnira za kasniji period.
Mikiju se zahvaljujemo na vremenu izdvojenom za naše čitaoce i želimo puno zdravlja i uspeha u narednom periodu i da ga uskoro vidimo na nekom Gren slemu!