INTERVJU: Katarina Jokić kreće od nule

Srpski tenis iz dana u dan ispisuje stranice svoje istorije, svedoci smo dominacije Novaka Đokovića, Jelena i Ana su bile prve na svetu, pa se postavlja pitanje na koga obratiti pažnju nakon njih. Talentovana generacija juniora kuca uveliko na vrata seniorskog tenisa i WTA i ATP lista, a jedna od predvodnica novog talasa je Katarina Jokić.

Katarina je rođena 19. aprila 1998. godine u Zrenjaninu, a tenisom je počela da se bavi jako rano:

jokic“Počela sam trenirati sa 6 godina u Novom Gradu. Otišla sam jedan dan sa tatom na teniske terene i svidelo mi se”.

Već od malih nogu, Katarina Jokić je postizala sjajne rezultate. Od početka februara 2014. igra pod zastavom Srbije, a do tada je nastupala pod zastavom BiH. Nastupala  je za reprezentaciju BiH na Evropskim prvenstvima (U12, U14, U16), te je bila član tima TE (Tennis Europe) do 14. godina.
Juniorskim tenisom se bavila od svoje 13. godine i dostigla 36. mesto liste.

Vrlo brzo je uspehe sa juniorskog nivoa prenela i na seniorski i krčila svoj put ka teniskom vrhu. Krajem marta 2013. poražena je u svom prvom profesionalnom finalu, na ITF turniru u Umagu. U aprilu 2014. osvojila je prvu profesionalnu ITF titulu u Šibeniku, a sedam dana kasnije i ITF juniorski turnir u Firenci gde je savladala slovačku teniserku Kristinu Šmidlovu. Profesionalnim tenisom se bavi od 2013. i rang karijere joj je 604. mesto WTA liste i spadala je među svega nekoliko teniserki svog godišta na WTA listi. Na žalost, početkom 2015. godine dioživela je povredu koja ju je odvojila od terena. O povredi prednjih ukrštenih ligamenata kolena ne voli puno da priča jer želi da gleda unapred i da se ne osvrće na prošlost.

“O povredi ne volim da pričam puno. Povredila sam se u Oslu. Imala sam jako težak period, ali uspela sam se oporaviti i sada nemam nikakvih problema sa kolenom”. 

jokicKatarina se u aprilu vratila takmičarskom tenisu, iz kvalifikacija je stigla do četvrtfinala fjučersa u Hrvatskoj i najavila novi početak za njenu karijeru:

“Svojim prvim turnirom sam zadovoljna jer sam videla da mogu da igram sa dobrim curama, iako je taj turnir bio više kao trening. Sada se spremam za turnire u Srbiji, nisam sigurna koje ću sve igrati, ali to je u planu. Verovatno ću krenuti sa fjučersa u Prokuplju”.

Katarina vredno trenira, njen dan se praktično svodi na celodnevni trening, kako bi vratila formu:

“Treniram otprilike 4-5 sati svaki dan, osim nedelje, kada se odmaram i idem na masažu. U slobodno vreme čitam, družim se sa prijateljima, slušam muziku”.

U povratku Katarini pomažu mnogi, pre svega trener:

“Trenutno radim sa Aleksandrom Marićem. Imam ugovor sa Wilsonom, reketi, žice, oprema i ostalo. Od teniskog saveza Srbije imam finansijsku podršku”.

Katarini je omiljeni udarac bekhend, preferira tvrdu podlogu, a od tenisera najviše voli Novaka Đokovića, dok kod teniserki izdvaja Serenu Vilijams i Agnješku Radvanjsku.

Katarini Jokić se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i želimo joj dobro zdravlje i formu, a samim tim će i rezultati doći.