INTERVJU : Barbara Bonić za Nettenis

Barbara Bonić predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine kada su u pitanju srpski teniseri i teniserke. Rođena je 4.juna 1992.godine u Švajcarskoj. Igra desnom rukom, a u tenisu je od svoje pete godine.

U juniorskom tenisu se nije dugo zadržala, i sa šest odigranih turnira stigla je do 880.mesta sa 16 godina.

Barbara Bonić 1Profesionalne korake je započela sa samo 15 godina, u kvalifikacijama fjučersa na Paliću. Do prvog boda za WTA listu stigla je u maju 2008.godine, kada je iz kvalifikacija došla do drugog kola na fjučersu u Budvi. Do ove sezone, kao što sama kaže, nikako se nisu poklapale kockice koje bi je dovele do dobrih rezultata i plasmana u top 500 pa i mnogo više. Ovu sezonu je započela kao 851. na svetu, a trenutni rang joj je ujedno i najbolji plasman, na 386.mestu.

Ovu sezonu je počela loše, ali od polufinala fjučersa u Indiji u aprilu sve je krenulo nabolje. Zatim je na fjučersu u Grčkoj iz kvalifikacija stigla do četvrtfinala, da bi naredne nedelje stigla do prve titule, i to na fjučersu u Egiptu! Najveća titula je došla neposredno nakon prve, i to u Kini, na turniru kategorije 25K. 

Odigrala je i kvalifikacije na WTA turnirima u Bad Gaštajnu, Bakuu i Seulu.

O počecima, Barbara kaže:

Tenis sam počela sa 5 godina. Zbog prekomerne energije i puno nestašluka roditelji su me upisivali na probne casove više sportova, međutim, ispostavilo se da sam najviše koncetracije posvećivala teniskim treninzima.

Sopstvena želja i zainteresovanost  znatnije se odrazila nakon prve titule na međunarodnom turniru u Nemačkoj (Winkler kup) sa samo 8 godina.
Kako bi opisala svoj stil ? Omiljeni teniser / teniserka?
Volim da diktiram igru, kao i povremene izlaske na mrezu. Podloge su mi drage nepodeljeno, sem prebrzih npr. nalik onim u Rusiji ili Japanu. Omiljeni teniseri i uzori su mi Nole, Del Potro, Rafa, Azarenka i Šarapova.
Ko su članovi tvog tima ? Imaš li pomoć nekih sponzora ?
Od februara 2013. godine nemam teniskog trenera, tako da se moj tim svodi na kondicionog trenera, sparing partnere i naravno podršku porodice.
Za sada nisam vezana nikakvim ugovorom.
Imaš najbolju sezonu u karijeri iza sebe. Kakvo je tvoje viđenje godine za nama ?
BARBARA BONIĆ
Ovu sezonu i rezultate sam očekivala dosta ranije, međutim mnoge kockice se, nažalost, nikako nisu sklapale. Nedostajala je adekvatna fizička spremnost koja mi ujedno pomaže da izdržim teške mečeve ali me takodje i “čuva” od banalnih povreda koje su se ređale prethodnih godina. Mislim da je za sportistu najteži povratak posle povrede, a da ne govorim o periodu uoči povreda.
Koji je plan za budući period ? Neki WTA turnir ?
Plan za blisku budućnost jeste da se još puno vredno radi na podizanju forme kako teniske, tako i fizičke i mentalne spreme, da bih se što realnije borila sa igračicama višeg nivoa.
Što se tiče turnira, još ne znam da li ću napraviti pauzu ili odigrati turnire u Americi u januaru, kategorije 25k.
Kvalifikacije WTA turnira su bile sjajno i bogato iskustvo, i nastojaću da što pre omogućim sebi pristup glavnom žrebu na istim. 
Van tenisa, šta voliš da radiš ?
Van tenisa obožavam da provodim slobodno vreme u krugu prijatelja i porodice. Izdvojila bih i noćne izlaske koje priuštim sebi nekoliko puta godišnje. Takođe, opuštaju me dobre knjige i filmovi. Prema skijanju imam skrivenu ljubav.
Za kraj, Barbara je poručila :
Zahvaljujem se vašoj redakciji i sajtu.
I iskoristila bih priliku i da se zahvalim svim ljudima koji veruju u moj tenis!