Intervju: Ana Ivanović

Ilsussidiario.net intervju

Nakon nedavne posete Milanu gde je učestvovala na egzibicionom turniru, Ana je dala intervju za popularni italijanski vebsajt  ilsussidiario.net.

Sledi prevod intervjua:

Da li ste uživali u “Big Challenge”-u, i vremenu provedenom u Milanu?
Sjajno sam se provela. Nisam igrala na mnogo egzibicionih turnira, pogotovo poslednjih godina, tako da sam skoro zaboravila koliko je zabavno biti na terenu i takmičiti se, ali bez ikakvog pritiska – samo iz zabave. Događaj je bio jako dobro organizovan, i mislim da su svi uživali. Najbolji deo puta je bio odlazak u Armani rezidenciju i upoznavanje Giorgia.

Dugo vremena sam želela da dođem u Milano. Na kraju sam to uradila mesec dana pre ovog turnira, pre nego što sam otišla u Prag na Fed Kup. Mnogo godina sam čekala da dođem ovde, a onda sam bila dva puta u jednom mesecu!

Šta mislite o Sari Errani i Roberti Vinci, na terenu i van njega?
One su sjajne devojke. Roberta se stalno smeje. Zabavne su, i ovaj turnir su učinile još prijatnijim.

Na terenu sam sa obe vodila bitke, pogotovo protiv Sare na French Openu ove godine. Taj meč je za mene bio jako frustrirajući, ali ona je bila u sjajnoj formi i odlično je odigrala taj turnir.

Roberta i ja smo mnogo puta igrale jedna protiv druge, i čini mi se da je to uvek bilo na tvrdoj podlozi. Obično su naši mečevi tesni, a ni u Milanu nije bilo drugačije.

Život profesionalnih tenisera je prilično haotičan. Kako uspevate da prevaziđete stres koji izaziva tako prepun raspored? 
Jeste intenzivno, i ima mnogo obaveza daleko van terena. Ponekad zna da bude stresno, ali je važno da napravite dobar raspored. Ja imam sreće da imam veliku podršku svog tima, uključujući i moju porodicu. Oni mi pomažu da ostanem realna, a moj menadžment mi veoma pomaže da isplaniram svoje vreme. Važno je da povremeno napravite pauzu od nekoliko dana, kako bi se oslobodili stresa. U stvari, ja sam upravo zbog toga, pre Fed Kupa, otišla u Milano, da se opustim i da uživam u vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima.

Šta mislite o svojoj poslednjoj sezoni? Da li ste zadovoljni rezultatima?
Sve ukupno, sezona je bila dobra. Mislim da ne možete da se žalite kada sa 22. mesta rang liste napredujete na 13. Nadala sam se da ću ući u prvih 10, ali imam utisak da sam napredovala, i da idem u dobrom pravcu. U dobroj sam poziciji da sledeće sezone uđem u prvih 10. Još važnije od toga je da sam prvi put posle dugo vremena stigla do četvrtine finla Grand Slama. To je bio važan korak, i nadam se da ću sledeće godine na velikim turnirima ostvariti još bolje rezultate.

Bili ste svetski broj 1, 2008. ste odvojili Grand Slam, a sada se vraćate u vrh. Šta mislite da vam još uvek nedostaje, da ponovo osvojite Grand Slam?
Konstantnost je važan faktor. Prošle sezone sam odigrala nekoliko sjajnih mečeva, ali je to bilo nedovoljno često. Moram da počnem da redovnije igram svoj najbolji tenis. Samopouzdanje je takođe važno: nekad može da vam krene, i pobede samo dolaze. To mi se ranije dešavalo, i hoću da do toga ponovo dođem sledeće sezone.

Da li ste postavili ciljeve za turnire na kojima ćete igrati sledeće godine?
Svakako da mi je veliki cilj da uđem u prvih 10, tačnije da završim među prvih 8, kako bi se kvalifikovala za WTA Championships. Više volim da ne postavljam određene ciljeve za svaki turnir, pošto to stvara dodatni pritisak. Umesto toga, koncentrišem se na to da svakog dana napredujem, i ako nastavim da napredujem, tako će biti i sa mojim rezultatima i plasmanom na rang listi

 

Preuzeto sa zvaničnog sajta Ane Ivanović