Igra prestola

Većina domaćih medija uveliko je najavila vest o tome kako će Novak sigurno biti broj jedan na kraju godine iz prostog razloga što je, nakon Nadala, i Federer izjavio da je umoran i da neće igrati do kraja sezone . . . ”sve do”  turnira u Šangaju, Parizu (ATP1000), Bazelu (ATP500) i Završnog šampionata. To je jako zanimljivo s obzirom da pre tih turnira postoje samo dve nedelje sa turnirima iz serije 250 i 500, koje Federer retko kada i igra! Radi se o medijima koji pišu o Noletovoj krizi i ”lošoj godini”  jer, zamislite, ispao je  5 puta pre finala a čak jednom i pre polufinala ove sezone…

Činjenično stanje je da Novak, do kraja godine, brani 560 a Rodžer 3000 poena dok je trenutna razlika između njih 1300 poena. Tu, najčešće, dolazi do zabune i varke jer ljudi misle da, samo zbog činjenice što neko brani više, zaradiće manje. A, zapravo, nije bitno koliko ko brani samo po sebi već koliko osvoji. Odnosno, ako Federer, kojim slučajem, osvoji sva četiri turnira a Novak bude u svakom u finalu, tj. bude mnogo bolji nego prošle godine, Švajcarac bi sakupio  4000 poena, tj. 1000 poena više, a Srbin 2500, tj. 1940 poena više,  i opet ga ne bi prestigao, osim u slučaju da igra Peking, kako je najavio i tamo osvoji turnir.

Tako da je pravi reper i ono što treba gledati –  godišnja  trka, tj. poeni sakupljeni u toku ove godine. Ta lista je pravi pokazatelj: gde je ko! Ono što je pozitivno u slučaju srpskog tenisera  je što vodi oko 1100 poena na toj listi što to mu daje veliku prednost ali, kao što rekoh, velika prednost ne znači i sigurnost, kao što smo videli nakon Vimbldona!

Tabela izgleda ovako:

Novak Đoković Rodžer Federer
 STANJE: 10470 11805
Beijing  0  Ne igra
Shanghai  0  0
Basel 180 500
Paris  180 1000
London 200 1500
 TRKA: 9910 8805

Jasno je koliko je Nole u prednosti, pogotovo jer igra Peking gde, verovatno, neće imati  nikoga iz top 5 za protivnika. Postoje priče da Federer neće igrati Šangaj, a to je turnir gde bi sve moglo da se odluči. Prošle godine ni jedan ni drugi teniser nisu igrali tamo i njihovo direktno sukobljavanje u finalu tog turnira bi pokazalo ko je trenutno ”jači” a ishod bi mogao dosta uticati na tenisere, po pitanju psihološkog plana a i na ishode ostalih turnra.

Što se Novaka tiče, možda bi bilo i simbolično da osvoji Šangaj, nakon godine koja je imala nekoliko jasnih ciljeva (Nole-slem, titula na RG-u, Olimpijsko zlato, Zlatni slem) koji su, u suštini, u sebi sadržavali neku notu obaranja rekorda, ali se nisu ostvarili.  Iz prostog razloga jer bi, nakon  Federera, postao prvi teniser koji je bio u finalu svih 9 masters turnira, a bio bi bliži rekordu po broju masters finala u toku godine (trenutno 6), a oborio bi ga ako bi isto ponovio u Parizu, a bio bi bliži kompletiranju svih 9 titula sa mastersa, jer bi mu preostali samo Monte Karlo i Sinsinati.

Sve u svemu, šansa je tu a da li će Novak postići još jednu retkost među teniserima i da da dva puta za redom bude br. 1 na kraju godine, videćemo. Nama ostaje samo da pratimo i navijamo!