I to je moralo da se desi

Ako je neko mesto bilo idealno, da Nadal prekine seriju od sedam uzastopno izgubljenih mečeva od Novaka i to sve u finalima, onda je to Monte Karlo i onda je to ovaj trenutak. Bio je potreban Rafa na svom najboljem nivou i Novak u ne baš najsjajnijem izdanju, pa je i pobeda Nadala ubedljiva 6-3 6-1.

Ovo je ujedno i najubedljiviji Novakov poraz od Nadala, što dovoljno govori o činjenici da Novak danas nije bio na svom uobičajenom nivou, pre svega mentalno. Kao da ni sam nije verovao da može do pobede, a možda se čak zadovoljio ulaskom u finale, što je s obzirom na okolnosti veliki uspeh. Novak naravno nije ušao u meč sa belom zastavom, ali je delovalo kao da se brzo predao, videvši koliko je Nadal spremno dočekao današnji meč, a da sama Novakova igra nije bila na dovoljno dobrom  nivou.

Bekend je bio Novakov glavni problem, a on je Novkovo glavno oružje za držanje tempa, loptice duboko u terenu i proboj po dijagonali. Frustracija je bila brzo vidljiva, pa je onda zakazao i servis u drugom setu u kojem je jedini gem osvojio na Nadalov servis, iskoristivši splet okolnosti, svoje dobre igre i Nadalovih grešaka. Novak je na ovom meču imao mnogo više grešaka nego vinera, što ga je pratilo na celom turniru i što ujedno govori 0 njegovoj igri.

Protiv drugih je sve to uspevao da izvuče , danas protiv raspoloženog Nadala, ne. Paradoksalno, ali izgleda da su posle meča obojica tenisera imali razlog za zadovoljstvo. Veliki niz Novakovih pobeda nad Nadalom, polako je vršio pritisak i na Novaka. Na Nadala razumljivo zašto,a li i na Novaka, jer se svakom pobedom povećavala verovatnoća da će naredni meč izgubiti. Ako je poraz po toj verovatnoći morao da dođe, onda je najbezbolnije da se to dogodi u Monte Karlu. Sa druge strane, Nadal može biti zadovoljan jer je odbranio titulu i bodove a Novak jer je profitirao čak 600 poena i tako se gotovo vratio na zbir sa početka godine.

U svakom slučaju, Novak će morati da traži formu i ritam u Beogradu, kada će i emotivno biti sigurno stabilniji, a Nadala čeka odbrana statusa nepobedivog, na još jednom turniru, ovoga puta Barseloni koja počinje iduće nedelje. U Barseloni Nadal ima jednu titulu manje nego što je imao pred Monte Karlo, ali to samo zato što nije igrao taj turnir 2010. godine.