Hteli su šljaku, dobili 0-2

Komšije su odlučile da izaberu šljaku kao podlogu i obe reprezentacije su doživele poraze u oba meča prvog dana DK. Ako je izbor Švajcaraca bio logičan, jer se Federer a pogotovu Vavrinka, bolje snalaze na šljaci od Amerikanaca, onda je odluka Nemačke da dočekaju Monaka i Nalbandijana na šljaci pomalo čudna.

Jedino će Španija izgleda imati uspeha posle prvog danan kao domaćin na šljaci, ali to je već standardna podloga koju Španci koriste. Imao je Ferero problema sa Kukuškinom u prvom meču, ali je pobedio odličnog Kazahstanca, iako je gubio sa 2-1 u setovima. Almagro trenutno vodi istim rezultatom protiv Golubjeva, pa će verovatno na kraju dana biti 2-0 za branioce titule.

Da se vratimo Nemačkoj i Švajcarskoj. Izostanak Kolšrajbera je očigledno bio previše za Nemačku reprezentaciju. Na žalost domaćina Pečner nije odavno u formi, što je lepo iskoristio Huan Monako, lagano ga dobivši sa po tri puta 6-3 u prvom meču. Očekivao se bolji meč i veći otopr Majera, Davidi Nalbandijanu, ali sve što je Nemac uspeo je da dobije prvi set, dođe do taj brejka u četvrtom. Nedovoljno i težak zadatak za povratak u subotu i nedelju. Milsim i nemoguć.

Što se Švajcarske i Amerike tiče, sve je moguće, mada je Vavrinka danas pokazao da je daleko od stare forme, čega je i on očigledno svestan. Otuda nesigurnost, čak i u momentima kada je vodio sa 2-1 u setovima i kada se vraćao u petom, jer je Fiš servirao na 5-4 za meč i nije uspeo. Prosto je neshvatljivo kako je Stanislas pao u četvrtom setu i dozvolio Fišu da se lako oporavi od gubitka trećeg seta. Na kraju, Fiš je napravio brejk na 7-7 i opet uz dosta problema i zahvaljujući greškama Vavrinke završio posao.

To je svakako pomoglo Izneru da rasterećen uđe u meč protiv Federera, što je i sam Izner istakao u intervjuu posle meča. Federer nije u formi i baš kao kod Vavrinke to se najbolje videlo kada je pod pritiskom. Samo, nije se činilo da će do tog pritiska uopšte da dođe jer je Federer osvojio prvi set, iskoristivši loš servis Iznera u prvom setu. Stvari su počele da se menjaju u drugom setu, kada je Federer za njega neshvatljivo lošim forhendom u mrežu, na brejk loptu protivnika, pokazao da neće sve ići po njegovom planu i željama.

Negde od tog trenutka, znači polovine drugog seta i Izner kreće sa sigurnijom igrom.Do kraja meča nije dozvolio brejk, a treći set je dobio u taj brejku. U četvrtom je Federer krenuo odlučnije, čak imao 00-40 ali je Izner sa tri neverovatna servisa spasao brejk lopte, a zatim sa dva sjajna forhend vinera dobio gem. Zaista je delovao moćno Amerikanac, a to je izgleda osetio i Federer, pa je opet odigrao jedan slab gem, koji je bio početak kraja. Do kraja je izgubio još dva, a kako je sve to izgledalo govori činjenica, da je Izner završio meč sa tri vinera iz riterna!

Očigledno da šlajka nije odgovarala ni Švajcarcima kao podloga, jer na kraju niko od početka godine nije igrao na njoj, osim onih tenisera koji su igrali na turniru u Čileu prošle nedelje. Izgleda da ni sama podloga nije najbolje pripremljena, bilo je stvarno previše čudnih odskoka loptice, što je izgleda najviše smetalo Federeru, koji loptu hvata nisko, čim se odlepi od podloge. Svakako da ovaj poraz Federeru neće nimalo prijati, jer je samim učešćem u reprezentaciji, pokazivao je kakve su mu ambicije ove godine. Ipak, ništa nije gotovo dok jedan tim ne obezbedi tri pobede.

U međuvremenu, novi stari Rus, Aleksandar Bogomolov, nije slavno počeo svoje učešće u reprezentaciji Rusije. Njega je iznenadio Haider Maurer, pa je Austrija posle pobede Melcera u prvom kolu protiv Kunjicina, povela takođe sa 2-0. Otkud Kunjicin, verovatno zna samo Tapiščev, jer teško da su i Južni i Davidenko povređeni pa da mu je to bio iznuđen izbor.

Štepanek je posle dugih i teških pet setova, pobedio Sepija pa će i Česi najverovatnije sa maksimalnim rezultatom dočekati sutrašnji dubl, jer bi sve osim pobede Berdiha protiv Bolelija bila senzacija. Kanada i Francuska igraju od 21h.