Hopman kup

Tačnije, Kup u čast Harija Hopmana tenisera i trenera sa kojim je Australija osvojila 15 Dejvis kup titula. Održava se svake godine u Pertu, tu negde oko Nove godine i na njemu učestvuje 8 reprezentacija po pozivu koje igraju u po dve grupe a pobednici se u finalu bore za titulu. Turnir se inače vodi kao egzibicioni a održava se pod pokroviteljstvom ITF-a.

U timovima su po jedan teniser i teniserka i igra se po jedan muški i ženski singl i na kraju miks dubl meč. Turnir se igra od 1988. godine, a najuspešnija nacija su SAD sa 6 titula. Amerikianci su osvojili titulu i prošle godine pošto su u finalu pobedili Belgiju sa 2-1. Belgija je u finale dospela zbog stomačnih problema koje je Ana Ivanović imala a pošto je i Jelena Janković imala tri godine ranije probleme sa povredom, može se reći da je ovaj turnir malerozan za naše teniserke. Tada je Srbija izgubila u finalu, pošto je Novak pobedio Fiša, a Jelena nije ni igrala singl, pa su u dublu Serena i Fiš bili bolji od Novaka i Jelene.

Ako turnir nije doneo mnogo sreće teniserkama, bar kada je njihovo zdravlje u pitanju, Novaku jeste, jer je u te dve godine kada je učestvovao, odmah posle osvajao Austrlian open, ali to su već svima dobro poznate činjenice. Ono što je manje poznato je da su turnir u njegovoj trećoj godini održavanja osvojili Monika Seleš i Goran Prpić 1990. godine a komšijama je to pošlo za rukom 1996. kada su za Hrvatsku igrali Iva Majoli i Goran Ivanišević. Još jedna teniserka sa ovih prostora je bila u prilici da digne pehar namenjen pobednicima. To je Jelena Dokić koja je sa Markom Filipusisom osvojila turnir pod zastavom Australije.

To je istorija a turnir ove godine počinje 31.12. i prve će na teren reprezentacije Francuske i Kine, negde oko 2:30 u noći između petka i subote. Sa nima u grupi su još i Australija i Šapanija dok su u grupi A Češka, Amerika, Danska i Bugarska. Evo i sastava timova:

GROUP A

(1) Czech Republic – Petra Kvitova & Tomas Berdych
(4) USA – Bethanie Mattek-Sands & Mardy Fish
Denmark – Caroline Wozniacki & Frederik Nielsen
Bulgaria – Tsvetana Pironkova & Grigor Dimitrov

GROUP B

(2) France – Marion Bartoli & Richard Gasquet
(3) Spain – Anabel Medina Garrigues & Fernando Verdasco
Australia – Jarmila Gajdosova & Lleyton Hewitt
China – Li Na & Wu Di

Turnir se završava 7. januara a Sportklub je navaio prenose sa ovog takmičenja.