Hopman Kup: SAD i Francuska u borbi za trofej

U prvoj nedelji teniske sezone, pored redovnih ATP i WTA turnira igra se i sada već tradicionalno takmičenje, Hopman Kup u Australijskom gradu Pertu. Osam reprezentacija sastavljenih od jednog muškog i jednog ženskog igrača, raspoređeno je u dve grupe sa po četiri tima.

U grupi A nastupile su sledeće reprezentacije:
Francuska (Kristina Mladenović, Rišar Gaske);
Nemačka (Andrea Petković, Aleksandar Zverev);
Velika Britanija (Heder Votson, Danijel Evans);
Švajcarska (Belinda Benčič, Rodžer Federer).

Prvo mesto i direktan prolaz u finale obezbedila je selekcija Francuske. 
Francuzi su do finala stigli bez izgubljenog meča. Prvo su savladali Nemačku i to nakon preokreta. Andrea Petković je dovela svoju reprezentaciju u vođstvo ubedljivom pobedom nad Kristinom Mladenović (6-2, 6-1), a potom je Rišar Gaske izjednačio rezultat pobedivši Aleksandra Zvereva 7-5, 6-3. Mečevi parova ove godine se igraju po drugačijim pravilima od onih uobičajenih, nema neca prilikom servisa i takođe igra se na četiri dobijena gema – taj brek se igra pri rezultatu 3-3. U takvim uslovima mnogo bolje se snašla Francuska i odnela konačnu pobedu rezultatom 4-2, 4-1.
Sledeći protivnik bila je reprezentacija Velike Britanije, koja je u ovoj grupi važila za apsolutnog autsajdera. Francuska je ovaj duel rešila u svoju korist maksimalnim rezultatom, Mladenovićevoj su bila potrebna tri seta da bi pobedila Votson 6-4, 5-7, 6-3 dok je Gaske rutinski savladao Evansa 6-4, 6-2. Dubl meč rešen je u dva taj-brejka i oba su pripala Francuzima 4-3(4), 4-3(2).
U trećem meču, Francuska i Švajcarska su u direktnom duelu odlučivali o pobedniku grupe. Švajcarska je takođe imala dve pobede i važila je za favorita i u ovom meču, pre svega zbog Rodžera Federera. Upravo je on u prvom meču pobedio Gaskea rezultatom 6-1, 6-4 a onda je Kristina savladala Belindu Benčič posle tri odigrana seta 6-4, 2-6, 6-3. U meču parova, Francuzi su rutinski slavili. U oba seta im je bio dovoljan brejk na servis Belinde da bi došli do konačne pobede rezultatom 4-2, 4-2.


Grupu B su činile sledeće reprezentacije:
Australija (Darija Gavrilova, Nik Kirjos)
Češka (Lusi Hradecka, Adam Pavlašek)
Španija( Lara Aruabarena, Felisijano Lopez)
SAD (Koko Vandevej, Džek Sok)

Veoma ubedljivu igru i lak prolaz u polufinale u ovoj grupi ostvarila je selekcija Sjedinjenih Američkih Država.
Prva dva duela Amerikanci rešili su u svoju korist rezultatom 3-0. Prvi meč igrali su protiv Češke. Koko Vandevej savlada je Hradecku rezultatom 6-4, 6-2 dok je Džek Sok savladao Pavlašeka posle tri odigrana seta 7-5, 3-6, 6-3. Dubl meč rešen je posle prekreta 2-4, 4-2, 4-1.
Drugi meč protiv reprezentacije Španije, ponovo je otvorila Vandevej pobedom nad Larom Aruabarenom 6-2, 6-4. Pobedu već posle drugog meča doneo je Sok pobedivši Felisijana Lopeza posle preokreta 3-6, 6-2, 6-3. Tri taj-brejka odigrana su u dublu i Američki tim je ponovo bio bolji rezultatom 4-3(3), 3-4(2), 4-3(2).
Već posle drugog kola bilo je poznato da je selekcija SAD-a već u finalu a pobedom nad domaćinom i braniocem titule, Australijom zadržala je maksimalan učinak. Ovaj meč je počeo muškim singlom, u kojem je Sok savladao Nika Kirjosa lako u dva seta 6-2, 6-2. Izjednačenje domaćinima donela je Darija Gavrilova pobedivši Koko 6-3, 4-6, 7-5. Kirjos je bio primoran da se povuče sa dubl meča zbog povrede pa je umesto njega zaigrao Metju Ebden. Ipak Američki tim je odneo ubedljivu pobedu i sa konačnih 4-1, 4-1 rešio meč u svoju korist.

Finale je na programu sutra, od 9 časova po srednjeevropskom vremenu.