FK: Gotovo?

Sve nade da će se Srbija po prvi put, u svom prvom finalu, okititi titulom najbolje u Fed kupu, brzo su pale u vodu. Safarova i Kvitova igrale su bolji tenis, bile manje nervozne i na kraju relativno lako stigle do teško dostižnih 2-0.

Očekivalo se da će slabija karika u češkom timu biti Safarova, da će Kvitova da podlegne pritisku, ali to  se nije dogodilo. U stvari, jesu srpske teniserke imale svoje šanse u prvom setu oba meča ali nisu uspele da održe nivo igre i pritiska do kraja a kada su domaće teniserke došle do svoje igre, uz pomoć publike, više nije bilo šansi da se Ana i Jelena vrate u meč.

Ana je posle nervoznog starta, prva došla do svoje igre, imala 3-2 i 30-00 na servis protivnice. Taj momentum nije uspela da iskoristi, što svojim greškama, što dobrom igrom Safarove koja je uvek nalazila prave udarce u najvažnijim momentima. Ani ponovo nije funkcionisao forhend, tačnije bilo je dosta nesigurnosti i grešaka iz tog udarca. Većinu dobrih stvari u tom periodu donosio je bekend ali kako je on stalno bio napadan od strane protivnice pa je u drugom setu i on zakazao.

Safarova je odlučujući brejk u prvom setu, napravila u sedmom gemu i od tada je imala potpunu kontrolu do kraja meča. Jeste, negde pred kraj meča, Ana je pokazala zašto joj je forhend najopasnije oružje, bila je blizu da vrati brejk, ali na svaku brejk loptu sledio je odličan servis Safarove, te je na kraju sve završeno u dva seta, 6-4 6-3.

Jelena je, sa druge strane, snažno ušla u meč. Imala je i brejk prednosti a onda popustila u jednom gemu u kojem je, doduše, prvo spasila vezane brejk lopte ali nije do kraja uspela da se izvuče iz neprijatne situacije. Kada je Kvitova došla do 4-4, Jelena je više nije umela zaustaviti. Jednostavno, Petra je pustila ruku, zaigrala na sličnom nivou kao kada je osvojila Vimbldon prošle godine, a to se pre svega može reći za servis i forhend. Tako je Jelena prošla još gore od Ane, 6-4 6-1.

Sutra ostaje tanka i nerealna nada u povratak. Teško je očekivati da će se Ana i Jelena toliko podići i uspeti da dobiju naredna dva meča, a o dublu da ne govorimo. Ostaje ipak da se nadamo…