Prethodna godina završena, nova sezona počela titulom!

20121229161934819734_20Očekivali smo lakši posao. Nikolas Alamgro je, na papiru  najlakši protivnik koji je Novaku mogao da zapadne u finalu ali je Španac učinio finale kvalitetnim i uzbudljivim, čak i više nego da Nadal nije otkazao turnir. Novak je na kraju bio bolji: 6-7(4), 6-3, 6-4.

Pustio je Španac ruku, dobio prvi set u taj brejku ali nije uspevao da do kraja zapreti Novaku, mada je u većem delu meča igrom bio ravnopravan. Bilo je spektakularnih poena, bilo je i egzibicionih trenutaka, neobaveznih delova meča u kojima su oba tenisera zasmejavali publiku, ali se u najvećem delu meča igrao ozbiljan i kvalitetan tenis.

Sve je, nekako, išlo ka Novakovoj pobedi jer je posle izgubljenog seta, u taj brejku 7-4, Novak odmah napravio brejk koji je doduše izgubio, ali odmah i vratio i tako uspostavio kontrolu nad mečom, koju igrači Novakovog kvaliteta ne ispuštaju lako. Novak je lako održavao brejk prednosti tokom drugog seta, da bi još jednim brejkom završio taj deo igre.

To se ispostavilo kao možda i presudan detalj po ishod meča. Almagro je u trećem setu poklekao tamo gde većina igrača čini, kada je servirao za ostanak u meču. Praktično svi poeni koje je Novak osvojio u poslednjem gemu su došli posle protivnikovih grešaka, i tako je Novak došao do druge uzastopne titule na ovom egzibicionom turniru. Novak je dobio jedan jak pripremni meč, pokazao odličnu formu za sam početak sezone i, što je još važnije, uspeo je da ostane stabilan i čvrst, da ne popusti i kada je protivnik igrao zaista nadahnuto i snažno, pa tako nastavi pobednički niz iz Londona.

Novak će za nepuna dva dana svoje pripreme nastaviti na Hopman kupu, gde će u ponedeljak igrati protiv Andreasa Sepija, u prvom kolu, gde u paru sa Anom Ivanović igra za reprezentaciju Srbije koja se sastaje sa Italijom.