Garbinje Muguruza osvojila Rolan Garos

Španska teniserka Garbilje Muguruza osvojila je Otvoreno prvenstvo Francuske. Pobedom nad svetskim brojem jedan, Amerikankom Serenom Vilijams, Muguruza je osvojila prvi Gren Slem u karijeri.

Još jednom, Serena Vilijams stala je na korak od izjednačavanja rekorda Otvorene ere po broju Gren Slem titula koji drži Štefi Graf (22). U finalu Rolan Garosa Amerikanka je izgubila 5-7, 4-6 i zabeležila drugi poraz u nizu u jednom Gren Slem finalu po prvi put u karijeri.

Zapravo, ona je pre ove sezone izgubila svega četiri GS finala, i svaki u razmaku od po tri godine! Od neočekivanog poraza u polufinalu US opena, kada je bila na dva koraka od osvajanja sva četiri Slema u jednoj sezoni, Serena nije ista teniserka. Vilijamsova je i dalje broj 1., od tada je igrala samo pet turnira i na četiri stigla do finala, ali u tri je poražena, što je za njene standardne nešto jako neuobičajeno.
Za sada, Serena ostaje na 21 Gren Slem tituli i 70 WTA titula ukupno, iz neverovatnih 90 finala.

Što se Garbinje Muguruze tiče, ovo je tek treća titula u njenoj karijeri, iako već drugo Gren Slem finale.
Pretprošlu sezonu započela je sa dva finala na turnirima Internacional kategorije, od kojih je u prvom trijumfovala. Godinu dana kasnije je igrala finale Vimbldona, gde ju je Serena pobedila. Nakon toga igrala je finala na turnirima prve kategorije u Kini. Na Premijer 5 turniru u Vuhanu je poražena, ali je zato Premijer Obavezni turnir u Pekingu osvojila. Sezonu je završila odličnom igrom na Završnom Šampionatu, gde je stala u polufinalu, ali najavila se kao neko ko je spreman i ko se sprema da napravi zapaćene rezultate na WTA turu.

To se i desilo u finalu Rolan Garosa. Na Gren Slemu gde je na poslednja dva nastupa stizala do četvrtfinala, a na njemu prvi put i napravila zapažen GS rezultat kada je pobedila Serenu Vilijams prepustivši joj svega četiri gema, ovoga puta je i podigla pehar. Ovim uspehom je obezbefdila i najbolji rang u karijeri – 2. mesto ne WTA listi.
muguruza serena rolan garos 2016
Da li je ovo bilo konačna smena generacija i da li je Serena, koja sada već ima 35 godina, na putu ka završnici jedne od najvećih i najimpresivnijih karijera u istoriji tenisa, videćemo. Sasvim je sigurno da Serena neće ”otići” bez borbe i da će Muguruza i druge mlade teniserke koje pretenduju da budu budućnost ženskog tenisa, morati dobro da se potrude, da bi to i bile.