Flavija Peneta pobednica US-opena 2015

Flavija Peneta je postigla najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri, osvojivši US-open. 33-godišnja italijanska teniserka je u finalu savladala sunarodnicu Robertu Vinči sa 7-6(4), 6-2, posle 93 minuta igre. Ona je tako ušla u istoriju tenisa kao najstarija igračica koja je prvi put osvojila jedan gren slem trofej. Do svoje 11. WTA titule u singlu došla je vrednim pobedama nad Stosur, Kvitovom, Halep i u finalu Vinči, a ovo joj je prva titula još od marta 2014. i pobede u Indijan Velsu.penetaPeneta je prva stigla do brejka u finalu, zatim povela i sa 4-2, ali je Vinči uspela da se vrati i izjednači na 4-4, pre nego što je Flavija servirala za opstanak u setu pri vođstvu protivnika od 5-4. Kada je uspela, posle još dva napeta gema za 6-5 i 6-6, set je otišao u taj-brejk i presudila je jedna lopta. Pri rezultatu 4:3, Peneta je napravila mini brejk, povela 5-3 i time prelomila prvi set koji joj je pripao u taj-brejku sa 7-4.

Roberta se nije oporavila od gubitka taj-brejka do kraja susreta, pa je bilo 4-0 za stariju kada se mlađa upisala na semafor u drugom setu, i napravila brejk za 4-2, ali je tu i stala, 6-2 na kraju, uz podatak da je Peneta osvojila osam od poslednjih 10 poena na meču. Peneta je zabeležila 28 direktno osvojenih poena i 22 neiznuđene greške, dok je Vinči upisala 21 viner i 30 grešaka.

Pobedom u finalu Flavija će ponovo ući u najboljih 10, posle dugog vremena, i biće osma teniserka sveta, a što je još važnije probiće se i na šesto mesto rejs liste. Veliki skok očekuje i Robertu Vinči, finalistkinju koja je ovde sakupila 1300 poena, pa će sa 43. doći na 19. mesto WTA liste.