FK: Može li se do titule?

Da je pitanje bilo postavljeno prošle godine, tačnije da je Srbija tada igrala finale protiv Češke, odgovor bi jasno bio negativan. Međutim, ove godine se može govoriti o šansama, ne prevelikim, ali ipak one postoje.

Prednost Čehinja je dubl, domaći teren i iskustvo osvajanja Fed kupa. Svakako da će i Srbija imati podršku svojih navijača, što ne mora da bude zanemarljivo, pogotovu kada se pogleda iskustvo sa DK, gde je mali broj organizovnih gostujućih navijača pravio veliku buku.

Gledajući igrački kadar, jasno je da ni jedna od teniserki nije u zavidnoj formi, pa će puno zavisiti od toga koju će teniserku sam događaj izdignuti iznad trenutnih mogućnosti. Srpskim teniserkama bi trebalo da bude lakše jer je pritisak manji, a čini se motiv veći. Srbija je stekla veliko iskustvo ove godine, posle dva teška gostovanja u Rusiji i Belgiji.

Što se međusobnog odnosa među igračicama tiče, on nije realan pokazatelj. Ana je, recimo, ubedljiva protiv Kvitove, 3-1, ali je taj jedini poraz došao u jedinom meču odigranom posle 2009. Protiv Safarove ima negativan skor, sa tri poraza koja su usledila posle dve pobede. Porazi su došli 2009. ali i jedan ove godine, u Sidneju. Dakle, Ana je ove godine dva puta poražena od čeških teniserki ali oba puta u januaru, na početku sezone.

Jelena je svoj jedini meč sa Petrom igrala prošle godine u Lincu. Izgubila je posle velike borbe, u tri seta. Kvitova bi generalno trebalo da je tip igračice koji odgovara Jeleni, jer puno greši i to zna da radi u serijama. To je lepo prezentovala u prvom kolu u Istanbulu protiv igračice sličnog tipa kao što je Jelena, Radvanske. Sa Safarovom Jelena ima čak 5-1, s tim što je prošle godine, u poslednja dva meča, jedan izgubila a drugi ubedljivo dobila.

Hlavackova i Hradecka su dobre teniserke ali je teško verovati da će njima biti dodeljen neki meč u singlu. One su drugi dubl sveta i zato su u timu, da ekipi donesu jedan siguran poen, i tu se teško može nešto učiniti. Dakle, sve mora da bude rešeno u prva četiri singl meča. Možda bi najrealnije bilo da se pobedi Safarova u oba meča i dočeka jedna lošija partija Kvitove. Nije nerealno.

Mečevi počinju u subotu od 13:30h a u nedelju od 11h. Igraće se u O2 areni u Pragu a parovi, tačnije ko će po redu izlaziti na teren, znaće se u petak. Češka je do sada 6 puta osvajala titulu ali samo jednom kao samostalna država, prošle godine.